Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: Jalkaani tullut bakteeri kuoli kultaisessa sairaalassa, minä en

Journalisti Aino Huilaja joutui ikäväkseen sairaalaan Say What -ohjelman kuvauksissa.

"Rannettani koristaa ensimmäistä kertaa elämässäni kaiken kattava all inclusive -ranneke, joka tarjoaa kaiken – ja enemmänkin – jos vain osaa pyytää.

Bangkokin skyline huikentelevine pilvenpiirtäjineen avautuu eteeni, kun istun tummanruskealla nahkasohvalla 21. kerroksen huoneessani. Jalat on upotettu pehmeisiin tohveleihin ja baarikaapin päällä lepää viiden eri keittiön ruokalistat. Tuoreita hedelmiä on tarjolla koko ajan.

Henkilökunta skannaa kaikki tietoni näppärästi rannekkeestani. Palvelu pelaa joutuisammin kuin missään, koskaan.

Olen sairaalassa Thaimaassa.

Ennen tätä syksyä olen ollut reissuillani melko onnekas. Ärhäkistäkin vatsataudeista olen lopulta toipunut muutaman antibioottikuurin jälkeen. Ulkomaisissa sairaaloissa olen vieraillut lähinnä toimittajana, en potilaana.

Loppukesästä onni kuitenkin kääntyi, kun nappasin ilmeisesti Botswanasta mukaani kaverin, joka tuntuu nyt bangkokilaisessa sairaalassa maatessani sisukkaamalta kuin satavuotinen Suomi (kyllä, kipeänä kaikki tuntuu aina vähintään sata kertaa kamalammalta).

Uusi kaverini osoittautui sitkeäksi ja piittaamattomaksi. Hän on Staphylococcus Aureus.

Kun hän päätti, että vie minut sairaalaan Helsingissä, kaksi yötä vierähti tiputuksessa infektio-osastolla. Kun hän Thaimaahan päästyämme teki paluun, päädyin kesken kuvausreissun Bangkokin kansainväliseen sairaalaan.

Ensimmäisellä kerralla en tiennyt S. Aureuksesta mitään. Thaimaassa olin jo viisaampi ja tunnistin bakteerin jalassa leviävästä punottavasta tulehdusalueesta. Vanha tuttu.

Elokuusta lähtien olen enimmäkseen kironnut S. Aureusta, mutta yhdestä asiasta voin häntä kiittää. Hän esitteli minulle maailman, jota en muuten olisi nähnyt.

Thaimaa on matkailijoiden paratiisi, mutta se on myös johtavia terveysturismikohteita koko maailmassa.

Sadat tuhannet ihmiset matkaavat Thaimaan rantojen sijasta maan sairaaloihin. Palvelu on ensiluokkaista ja hinnat eurooppalaisia huokeammat. Tarjolla on huippuluokan plastiikkakirurgiaa, sydänoperaatioita, lonkkaleikkauksia, mitä vain.

Kultaisessa vastaanottoaulassa ei todellakaan kuvittelisi olevansa sairaalassa. Say Whatin kuvausreissuilla yksikään hotelli ei ole ollut näin hieno. Sellaisiin ei ole ollut varaa.

Hoitajat hymyilevät aina ja lääkettä tarjotaan lisää pyytämättäkin. Ja ne antibiootit! Niiden kanssa täällä ei pihistellä.

Ja luultavasti juuri siitä syystä lepään hyvin ilmastoidussa huoneessa ranneke kädessäni.

Maailmassa määrätään yhä enemmän antibiootteja. Erityisen paljon niitä käytetään kehittyvissä maissa, kuten Botswanassa ja Intiassa.

Ja resepti on yksinkertaisen karmiva: mitä enemmän antibiootteja määrätään, sitä vastustuskykyisemmiksi kehittyvät myös bakteerit.

Botswanassa tutkijat ovat osoittaneet jopa vedessä viihtyvien villieläinten olevan jossain määrin vastustuskykyisiä antibiooteille. Ihmisiin ja karjaan pumpatut suuret määrät antibiootteja näkyy lääkejäminä vesistöissä. Siksi bakteerien lisäksi jopa virtahepojen on todettu kasvattaneen vastustuskykyään antibiooteille.

S. Aereus on tyypillinen ihon bakteeri, mutta löydettyään esimerkiksi iholta pienen haavan, se voi saada aikaan pahaakin jälkeä. Minun nappaamani bakteerin kanta oli hämmentävän vastutuskykyinen monelle antibiootille, mutta oikealla hoidolla se on lyötävissä.

Olin onnekas sen suhteen, että hakeuduin sairaalahoitoon molemmilla kerroilla riittävän ajoissa. Esimerkiksi verenmyrkytys oli kohdallani kaukana.

Silti Bangkokin tornitaloja kolmatta päivää tuijotellessa minäkin hylkäsin hetkeksi optimismin ja aloin uskoa nurkan takana vaanivaan maailmantuhoon. Ajattelin, että pian kaikki pilvenpiirtäjät ja kultaiset sairaalat ovat turhia. Ihmiskunta kompastuu siihen, että keksi ylivoimaiselta vaikuttavan aseen mikroskooppisia eliöitä vastaan.

Sitten hylkäsin apokalyptiset ajatukseni ja päätin, että kyllä tämä tästä. Antibiootit ovat tarpeellisia, kun niitä käytetään oikein. Ei tässä mihinkään olla vielä kuolemassa, en minä eikä tornitalot.

Reissu jatkui ja kuvauksetkin saatiin kunnialla loppuun.

Kaverini tosin taisi kuolla Bangkokin kultaisessa sairaalassa. Häntä ei ole sittemmin näkynyt ja toivottavasti pysyykin poissa. Ei jää ikävä."

Say What – Krokotiilin kyyneleitä MTV3:lla torstaina 21.12. klo 21

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme