Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: Matkusta Itä-Ukrainaan ja päädy otsikoihin Venäjällä – propagandan lyhyt oppimäärä

Say What -uutuusohjelmassa torstaina 23.11. journalisti Aino Huilaja matkustaa Itä-Ukrainaan.

"Se pitsa itäukrainalaisella huoltoasemalla jää mieleen. Ei makunsa puolesta, vaan siksi että sen ääressä luimme venäjänkielisen tekstin kännykän näytöllä “suomalaistoimittajia aiotaan haavoittaa tai tappaa”. Täytteinä oli tonnikalaa ja tölkkipaprikaa.

Edellisenä aamuna olimme saapuneet lähelle Ukrainan sodan etulinjaa tavoitteenamme kuvata alueella Say What -sarjaamme.

Automme seisoo pysähdyksissä hiljaisen tien varrella keskellä hyisen huurteisia ukrainalaispeltoja. On helmikuu ja pakkasta -15.

Pakollinen tupakkatauko on viimeinen hetki kerrata vielä, mitä tuleman pitää: Valoisan ajan kuvaamme sodan arkea Ukrainan joukkojen tukikohdassa ja reilusti ennen pimeän tuloa meidän pitää olla jo matkalla kohti yöpaikkaamme Avdiivkan kaupungissa.

Suunnitelma on selkeä. Ai niin, vielä yksi juttu!

Ei sitten kuvia tai päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Se on tunnetusti turvallisuusriski, meille ja muille.

Kuvauspäivä sujuu suunnitelman mukaan, ja illalla katsomme avdiivkalaisen perheen pihalla punaisena loimuavaa taivaanrantaa. Muutaman kilometrin päässä mouruavan sodan jylinä sekoittuu sisältä kantautuvaan pianonsoittoon. Perheen 8-vuotias tytär harjoittelee soittoläksyjään ennen nukkumaanmenoa.

Seuraavana päivänä palaamme jälleen Ukrainan joukkojen seuraan. Meille on järjestetty kierros tuhoutuneelle tehdasalueelle. Kuvaukset katkeavat kuitenkin yllättäen, kun kranaattituli voimistuu poikkeuksellisesti jo päivällä.

Median on parempi poistua, mikä oikeastaan sopiikin meille, sillä aiomme vielä ehtiä Kiovaan vievään yöjunaan.

Auto on tankattava, ja huoltoaseman tonnikalapitsakin tuntuu pitkän kuvauspäivän jälkeen erinomaiselta idealta. Bensa-asemalla on myös wifi, ja pian puhelimen näytöllä vilistävät eläinvideot ja helmikuista Suomen säätä kiroavat päivitykset. Arki näyttää kotona rullaavan entisellään.

Paitsi että. Twitteriin on tullut myös yksityisviestejä. Tämähän on erikoista, kun inboxia harvoin käytän.

Kaksi toimittajakollegaa lähestyy samalla asialla, toinen Helsingistä, toinen Moskovasta: “Onko teillä kaikki siellä kunnossa, tiesittekö tästä?”

Painan linkkiä, ja näytölle avautuu Venäjän puolustusministeriön alainen uutissivusto. Se kertoo Ukrainan armeijan suunnittelevan veristä provokaatiota eli iskua suomalaista kuvausryhmää kohtaan. Tarkoituksena on joko haavoittaa tai tappaa ryhmä ja myöhemmin syyttää teosta Venäjän tukemia separatisteja.

Juttu on julkaistu muutama tunti sitten. Ruokahalu katoaa.

Ukrainalainen avustajamme soittaa Ukrainan armeijan pressikeskukseen, joka pitää kirjaa alueella liikkuvasta mediasta. Sieltä varmistetaan, että olemme ainoa suomalaiseksi rekisteröity TV-kuvausryhmä sotatoimialueella.

Maksan laskun välittömästi, pakkaamme pitsat mukaan ja katoamme paikalta saman tien. Uudet nahkarukkaset jäävät pöytään, mutta eipä tee mieli palata niitä hakemaan. Parempi kylmät kädet viikon verran kuin kylmät kädet tästä ikuisuuteen.

Yöjuna seisoo raiteillaan ja hyvästelemme kuljettajamme. Samassa vaunussa näyttää matkaavan myös puolalaiskuvaaja, joka kulki kanssamme samassa ryhmässä tuhoutuneella tehdasalueella. Silloin hän vaikutti hauskalta, nyt lähinnä epäilyttävältä. Miten hänkin ehti tänne ja vieläpä samaan vaunuun, seuraako mies meitä?

Vetäydymme hyttiimme.

Neuvostoaikainen veturi kiskoo raskaanpuoleisesti vaunuja kohti Kiovaa. Matkanteko ukrainalaisessa pakkasyössä on hidasta eikä unesta ole tietoakaan. Juna pysähtelee toivottoman usein ja joka kerta höristän korviani. Lähestyykö joku hyttiämme? Miksei jo liikuta? Tässähän tulee hiljalleen ikävä VR:ää.

Aamu valkenee viimein Kiovassa. Nyt kai voi jo nauraakin, tai oikeastaan on pakko, sillä väsymykseltä ei muuhun pysty.

“Finski zhurnalisti, still alive”, vitsailee avustajamme.

Loppureissu sujuu mutkattomasti, mutta takaraivossa kalvaa. Mitä eturintamassa tapahtui? Miten suomalainen kuvausryhmä Ukrainassa päätyi otsikoihin Venäjällä?

Oikeaa vastausta löytyy tuskin koskaan. Näyttää kuitenkin siltä, että meistä tuli kertaheitolla osa sodankäyntiä propagandan muodossa.

Todennäköisin vaihtoehto on, että venäläisosapuoli halusi tällä tavoin näpäyttää Ukrainaa. Moskovasta osoitettiin, että tietävät kyllä, mitä tapahtuu Ukrainan puolella rajaa. Osaavat nimetä jopa vierailijat, tai ainakin heidät kotimaansa.

Eräs epäonninen sattuma meidän kannaltamme oli, että minut merkittiin yhteen Facebook-päivitykseen vieraillessamme Ukrainan armeijan lehdistökeskuksessa. Huomasin kuvapäivityksen liian myöhään, ja se saattoi hyvinkin olla riittävä sytyke koko kuvioon.

Kyse voi tietysti olla myös sattumasta, keksitystä väitteestä, jolla ei ole mitään tekemistä kanssamme.

Oli miten oli, propaganda todisti jälleen voimansa. Aivopesulla saa ihmiset epäilemään kaikkea ympärillään. Ja kun viestiä tuutataan riittävän pitkään ja riittävällä voimalla, on helpompi luovuttaa ja uskoa mitä sanotaan, tai ainakin pysyä hiljaa. Jatkuva epäily vie voimat.

Kokemuksiamme Itä-Ukrainasta ei mitenkään voi verrata niiden ihmisten todellisuuteen, jotka asuvat sota-alueella. Tällä reissulla saimme kuitenkin muistutuksen siitä, mitä vuosia jatkunut sota tai konflikti tekee mielelle.

Me olemme onnekkaita, kun voimme palata kotiin. Finski zhurnalisti, still alive. "

Say What – Unelmia Ukrainasta MTV3-kanavalla torstaina 23.11. klo 21.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme