Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: "Pelaaja on ainoa, joka lopulta aina häviää" – uhkapelaaminen vei australialaisen Annan mennessään

Say What -uutuusohjelmassa ympäri maailmaa matkustava journalisti Nina Rahkola kertaa tunnelmia, joita hän kohtasi matkatessaan Australiaan tutustumaan maan tabuihin.

"Ajamme Melbournen lentokentältä kohti kaupungin keskustaa ja tien vieressä loikkii lauma kenguruita. Aurinko paistaa. Se paistaa Australiassa lähes aina.

Erinomaisten sääolosuhteiden ja ainutlaatuisen luonnon lisäksi Australia paistattelee kärkisijoilla, kun listataan maailman menestyneimpiä valtioita hyvinvoinnin, koulutuksen tai elintason näkökulmasta. Maa on ottanut valtavia loikkauksia entisestä Britannian vankisiirtolasta nykyiseksi korkean bruttokansantuotteen hyvinvointivaltioksi.

Näyttävien pilvenpiirtäjien ja kauniiden omakotitalojen suojissa, katseilta piilossa, muhivat silti yhteiskunnan monet ongelmat. Yksi niistä on uhkapelaaminen. Australiaa kutsutaankin maailman uhkapelipääkaupungiksi.

Saavumme siistiin lähiöön, Uber-kuski kiittää matkasta ja ovella sydämellinen ääni kutsuu meitä peremmälle.

Istumme eläkkeellä olevan kirjailijan, Anna Bardsleyn, olohuoneessa ja kuuntelemme, kuinka hän kertoo viime vuosien vastoinkäymisistä. Kahden lapsen tapaturmainen kuolema ja riitaisa parisuhde olivat horjuttaneet uskoa omaan jaksamiseen. Tunteiden ja ajatusten turbulenssi vei voimat ja hän etsi kuumeisesti pakotietä.

Pakotie löytyi pikatien varresta. Eräänä yönä valtavan riidan jälkeen Bardsley ajoi tutun ravintolan parkkipaikalle ja poikkesi pelisaliin saadakseen muuta ajateltavaa.

Bardsley ei tietenkään suunnitellut jäävänsä koukkuun kolikkopelikoneisiin, mutta niin vain kävi. Ansa oli viritetty ja hän astui siihen tietämättään.

Tarina on tuttu myös monelle suomalaiselle. Rahapelaamisesta saattaa tulla korvike esimerkiksi työttömyydestä tai yksinäisyydestä johtuvalle pahalle ololle.

Toisaalta peliriippuvuutta voidaan pitää myös taitavan tuotekehittelyn seurauksena. Australiassa pelikoneita kutsutaankin uhkapelaamisen crack-kokaiiniksi. Tohtori Charles Livingstone osti työpaikalleen Monashin yliopistolle oman rahapelikoneen selvittääkseen, pitääkö väite paikkaansa.

Livingstonen ja hänen työryhmänsä saamat tutkimustulokset ovat tärkeä työkalu poliittisille päättäjille, kun peliongelmiin etsitään ratkaisuja. Kumpi on tärkeämpää – taata pelikoneyhtiöille elinkeinonvapaus vai suojella nykyisiä ja tulevia peliongelmaisia pysäyttäviltä ihmiskohtaloilta? Käynnissä onkin pelikoneyhtiöiden henkiinjäämistaistelu, jossa vetoa kannattaa lyödä rahapeliyhtiöiden voiton puolesta. Niin irvokasta kuin se onkin.

Suomi on Australian tavoin uhkapelaamisen kärkimaita. Yli 100 000 suomalaista kärsii eritasoisista rahapeliongelmista ja ongelman on kerrottu laajenneen viime vuosina.

Rahapelaamista koskevat lait ja sääntely on erilaista eri puolilla maailmaa, mutta yksi sääntö on universaali – pelaaja on ainoa, joka lopulta aina häviää."

Say What – Tabuja auringon alla to 30.11. klo 21 MTV3-kanavalla

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme