Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: Putin-kriitikko kertoo vallankäytöstä Venäjällä – "Ymmärsin, että minut oli laitettu mustalle listalle"

Say What -uutuusohjelmassa torstaina 28.12. journalisti Nina Rahkola matkustaa Venäjälle.

"Rajanylityspaikka lähestyy ja pysähdymme huoltoaseman pihaan täyttämään tullikaavakkeita. Koukeroinen byrokratia saa mielen nöyräksi. Jo pelkästään paperin tulostaminen väärillä asetuksilla voi tarkoittaa hankaluuksia tai viivästyksiä matkantekoon.

Koska kyseessä on Venäjän raja, yhtälö on kiinnostava. Venäjällä kun säännöt tarvittaessa taipuvat ja raha puhuu. Mutta kuka sääntöjä saa taivuttaa?

Tapasimme syys–lokakuun vaihteessa Pietarin ympäristössä venäläisiä, joita valtakoneisto on kohdellut varsin mielivaltaisesti. Suomalaisittain on vaikea ymmärtää, millä perustein päätöksiä välillä tehdään.

Omista kokemuksistaan meille kertoi tunnettu venäläinen toisinajattelija ja kärkässanainen Putin-kriitikko Artemi Troitski. Hän työskenteli yliopistolla opettajana sekä toimi juontajana radiossa ja televisiossa.

– Ymmärsin, että minut oli laitettu mustalle listalle, enkä voi tehdä juontajan työtä enää millään kanavalla, radiossa enkä televisiossa. Lopuksi minut potkittiin ulos myös Moskovan yliopistosta, missä olin suosittu opettaja. Tai ei minua suoraan potkittu, koska he tiesivät poliittisen aktiivisuuteni, mutta he kertoivat leikkaavansa palkkaani 20-kertaisesti. Ennen tienasin 60 000 ruplaa ja palkkani olisi jatkossa 3000 ruplaa. Silloin tein omat johtopäätökseni, että palvelujani ei enää tarvita.

Vuonna 2014 Troitski turhautui kotimaansa vallanpitäjiin lopullisesti. 

– Muutin perheineni Tallinnaan. Vihasin tuota aikaa Venäjällä kaiken erikoisen sotapropagandan vuoksi. Minulla oli 2 lasta ja yhtäkkiä ymmärsin, että jopa he ovat alttiita propagandalle. Toinen heistä sanoi koulupäivän päätteeksi, että kirjallisuustunnin sijaan heille oli opetettu patriotismia. Pienin tyttöni kertoi tarhapäivän jälkeen, että täti oli kertonut heille tarinoita fasisteista, jotka saattavat tunkeutua maahamme. Vihasin sitä.

Tänä vuonna Venäjällä on suitsittu myös uskonnonvapautta. Jehovan todistajista nuijittiin moskovalaisessa tuomioistuimessa extremistejä, ääriajattelijoita.

– Jos puhutaan siitä, mitä sana ekstremisti minulle merkitsee, niin aiemmin se liittyi terrorismiin. Ekstremisti oli joku, joka käyttää väkivaltaisia keinoja muita vastaan. Mutta nyt, kun minusta käytetään samaa käsitettä, ajatukseni on muuttunut. Ekstremistillä tarkoitetaan toisinajattelevaa ihmistä.

Jehovan todistaja Grigory Martinov kertoo, kuinka miliisi tunkeutui heidän tiloihinsa aseistettuna. Satoja ihmisiä häädettiin kodeistaan.

Epäoikeudenmukaisuus onkin tunne, josta moni Pietarin ympäristössä asuva venäläinen puhuu. Epäoikeudenmukaisuus on myös tunne, josta valtiojohdon tulisi huolestua ja johon sen tulisi puuttua. Puuttua kuuntelemalla, ei käskemällä."

Say What – Leningradin henki to 28.12. klo 21 MTV3:lla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme