Mainos
Mainos
Say What
Lisätiedot

Say What on uusi, kahdeksanosainen dokumentaarinen sarja, joka kuljettaa katsojan maapallon ympäri mitä erilaisimpiin maisemiin ja kulttuureihin. Journalistit, MTV3-kanavalta entuudestaan tutut Aino Huilaja ja Nina Rahkola matkaavat mantereiden halki ja avaavat aikamme ilmiöitä.

Say What -ohjelmasarjan tositarinat ilahduttavat, häkellyttävät, ravistelevat ja vievät seikkailuun. Sarja avaa myös ovet maailman kauneuteen ja karuuteen kiehtovalla tavalla mielenkiintoisten ihmisten ja pysäyttävien kohtaloiden kautta

Kommentti: Tervetuloa Afrikkaan, kun Eurooppa muuttuu liian turvattomaksi

Say What -uutuusohjelmassa ympäri maailmaa matkustava journalisti Aino Huilaja kertaa tunnelmia, joita hän kohtasi matkatessaan timanttien perässä Botswanaan, Afrikkaan.

"Lipsautin lauseen suustani kuin varkain botswanalaiselle ystävälläni hälyisässä ravintolassa, jonka katossa TV jauhoi Barcelonan tapahtumia. Sitä me nyt tuijotimme hampurilaistemme äärellä.

– Tuntuu pahalta sanoa, mutta näihin alkaa vähän turtua.

Oli viimeinen ilta kuvausreissullamme Botswanassa ja amerikkalainen uutisjätti CNN toi Barcelonan tapahtumat suoraan illallispöytäämme. Siinä vaiheessa oli jo selvää, että kyse oli taas yhdestä uudesta terrori-iskusta Euroopassa.

Ystävämme yritti lohduttaa meitä, surevia eurooppalaisia.

– Olette tervetulleita Afrikkaan, jos Eurooppa alkaa tuntua liian turvattomalta ja pelottavalta, hän lupasi.

Eikä se ollut vitsi.

Vastasin, että meillä Suomessa on kuitenkin ihan poikkeuksellisen turvallista. Suomi on vähän sama juttu Euroopassa kuin Botswana Afrikassa.

Silloin en toki vielä tiennyt, että vuorokausi myöhemmin Barcelonaa seurasi Turun terrori-isku ja keskustelu siitä, miten suomalainen yhteiskunta muuttui vai muuttuiko mitenkään.

Ystäväni tarjous oli silti mielenkiintoinen. Sille tavallaan voisi nauraa, mutta ei kannata. Botswana on nimittäin niitä Afrikan maita, jotka ovat turvallisia ja rauhallisia. Ja meillä tosiaan on paljon yhteistä.

Aivan kuten Suomessa, väkiluku on pieni, vaikka maa-ala on suuri. Ranskan kokoisessa valtiossa asuu vain reilu kaksi miljoonaa ihmistä. Timanteilla rikastunut valtio on onnistunut välttämään aseelliset yhteenotot ja terrorismin siemenet, eikä se silti ole pelolla johdettu sotilasvaltio.

Tosin on Botswanalla myös haasteensa. Viime aikoina demokratia ei ole ollut enää itsestäänselvyys. Journalisteja on pidätetty, kun he ovat penkoneet maan johdon omistuksia. Osa kansasta on äärimmäisen huolissaan sananvapaudesta.

Sitä keskusteluahan käydään tosin meilläkin. Suomessa kylläkin enemmän vihapuheen ja valheiden levittämisen näkökulmasta.

Haasteistaan huolimatta Botswana rikkoo syvään juurtunutta stereotypiaa nälkää näkevästä ja levottomasta Afrikasta. Ihmiset perustavat pääkaupunki Gaboronessa start-upeja ja smoothiebaareja löytyy joka ostoskeskuksesta. Ja aivan kuten Suomessa, heavy metal -skene kukoistaa.

Tästä Afrikasta meidän pitäisi Euroopassakin kertoa enemmän.

Joten kiitos kutsusta. Käännyn kyllä Botswanan puoleen, jos asiat Euroopassa menevät pahasti vinksalleen. Teillä on siellä hieno maa, mutta muistakaa pitää siitä huolta. Demokratia ja sananvapaus eivät ole itsestäänselvyyksiä – edes meillä Suomessa."

Say What – Afrikan timantti to 9.11. klo 21 MTV3-kanavalla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme