Mainos
Mainos
Twin Peaks
Alkaa 12.9.
Lisätiedot

David Lynchin ja Mark Frostin luoman jännittävän ja kiehtovan sarjan ensi-ilta nähtiin Yhdysvalloissa keväällä 1990. Sarja on sittemmin saavuttanut kulttisarjan statuksen omaleimaisen tunnelmansa ansiosta. Amerikkalaisen pikkukaupungin uinuva idylli osoittautuu pettäväksi harhaksi kun koulun kaunotar ja suosikkioppilas Laura Palmer löydetään murhattuna. Paikalle lähetetty FBI:n agentti Dale Cooper huomaa, että kaikilla on jotain salattavaa. Toinen tuotantokausi.

Twin Peaks

Kommentti: Twin Peaksin paluu ei ylittänyt odotuksia – se murskasi ne

Tänään Subilla alkavat uudet Twin Peaks -jaksot ovat oudointa ja parasta televisiota vuosikausiin.

Otetaan 1980-, 1990-luvulla tai vuosituhannen vaihteessa televisiossa nähty menestynyt tv-sarja. Palkataan mukaan samoja näyttelijöitä kuin ensimmäisillä kausilla nähtiin 20–30 vuotta sitten ja tehdään sarjaan uusia jaksoja. Toivotaan, että 1980- ja 1990-luvuilla lapsuuttaan tai nuoruuttaan eläneet innostuvat uusista jaksoista. Toivotaan, että uudet jaksot eivät floppaa.

Viime vuosina uusioversioita on tehty muun muassa MacGyverista, Dallasista, Salaisista kansioista, Dynastiasta, Beverly Hills 90210:sta ja Gilmoren tytöistä. Kaava on ollut muutamaa Salaisten kansioiden jaksoa lukuun ottamatta usein sama: alkuinnostuksen jälkeen mielenkiinto on hiipunut ja uudet jaksot ovat tuntuneet pelkästään epäonnistuneelta tekohengitysyritykseltä.

Kun vuonna 2015 huhut siitä, että Twin Peaksiin kuvataan uusia jaksoja, lähtivät leviämään, ensimmäiset ajatukset eivät olleet yllämainitusta kaavasta johtuen järin positiivisia. Heräsi pelko siitä, että sarjan ympärillä vielä lähes 30 vuotta sarjan ensiesityksen jälkeen oleva erikoinen mystisyys murenisi pois.

Ensimmäisissä kulisseista levinneissä kuvissa näkyi Kyle MacLachlanin näyttelemän päähahmon, FBI-agentti Dale Cooperin lisäksi kaksi muuta hahmoa, joita näyttelivät lähinnä komediarooleista tunnettu Jim Belushi ja Pako-sarjan T-Bagina parhaiten tunnettu Robert Knepper. Noiden kuvien myötä odotukset uusia jaksoja kohtaan eivät ainakaan nousseet.

Ja kun virallisesti nimen Twin Peaks: The Return saaneen kolmannen tuotantokauden näyttelijälista julkistettiin kuvausten päätyttyä vuonna 2016, olo oli hämmentynyt.

Lista oli valtavan pitkä. Mukana oli MacLachlanin lisäksi paljon kahdelta ensimmäiseltä kaudelta tuttuja nimiä, mutta monet uusista nimistä saivat kulmakarvat nousemaan.

Teinielokuvista tuttu Amanda Seyfried. Californicationissa nähty Madeleine Zima. Siviilielämässään urakalla toilaillut Tom Sizemore. Liuta muusikoita, kuten Pearl Jam -laulaja Eddie Vedder, Nine Inch Nailsin Trent Reznor, Sharon Van Etten ja Hudson Mohawke.

Twin Peaks on yksi lapsuuden ja nuoruuden parhaiten mieleen jääneistä tv-ilmiöistä Salaisten kansioiden ja Jyrkin ohella.

David Lynchin ja Mark Frostin luoman sarjan ensimmäinen tuotantokausi nähtiin Suomessa keväällä 1991, kun olin kymmenenvuotias. Katsoin ensimmäisen jakson sen perinteisenä lähetysaikana, pimeänä sunnuntai-iltana Kymmenen uutisten jälkeen.

Välillä sarjassa ei tuntunut tapahtuvan yhtään mitään, mutta sarjan tekijöiden kyky luoda jopa surrealistinen draaman kaari musiikin avulla kävi selväksi heti.

Kun Angelo Badalamentin säveltämä surumielisen kaihoisa pääteemamusiikki soi, televisiota uskalsi katsoa. Mutta kun musiikki muuttui pahaenteiseksi, synkäksi ja uhkaavaksi, oli pakko ottaa sohvatyyny silmien eteen ja kurkkia vain tekstityksiä.

Lopulta sarjan äärimmäinen paha, räyhähenki Bob tuli kymmenenvuotiaan pojan uniin. Sen jälkeen Twin Peaksia katsottiin kotona vhs-nauhalta maanantaina koulupäivän jälkeen, yhdessä isosiskon ja hyvän ystävän kanssa. Päivänvalossa.

Sarjan pelottavimmat kohtaukset pystyin katsomaan vasta 2000-luvun puolella nähdyillä uusintakierroksilla. Silloinkin muisto Bob-painajaisista oli hyvin mielessä.

Odotukset 26 vuotta ensimmäisten Twin Peaks -kausien jälkeen julkaistua paluukautta kohtaan eivät siis olleet korkealla, mutta kun HBO Nordic alkoi toukokuussa 2017 esittää uusia jaksoja, päätin antaa kolmoskaudelle tilaisuuden. Ajattelin, että David Lynch ei lähtisi tekemään mitään puolivillaista uusioversiota.

Eikä Lynch niin tehnytkään. Olen viimeksi koukuttunut tv-sarjaan seuratessani Dexter-sarjan ensimmäisiä tuotantokausia kymmenen vuotta sitten, mutta Twin Peaks: The Return sai koukuttumaan.

Ensimmäisten jaksojen ajan tuntui siltä, että sarjassa on valtava määrä hahmoja, joiden merkitys tarinalle on vähintäänkin hämärä, mutta sarjan päätyttyä kaikki tuntui jollain tavalla perustellulta. Olo oli oudon haikea, jopa tyhjä.

Sarjan tapahtumat ja etenkin kahden viimeisen jakson tapahtumat pyörivät päässä pitkään päätösjaksojen jälkeenkin.

Uusien jaksojen juonesta on vaikea kertoa liikaa paljastamatta mitään olennaista. Kaiken keskiössä on Kyle MacLachlanin näyttelemä agentti Cooper, josta nähdään heti alussa oikean Cooperin lisäksi paha, räyhähenki Bobin valtaama versio.

Twin Peaks: The Return on pullollaan viittauksia David Lynchin aiempaan tuotantoon, mutta ravisuttavan loppuratkaisunsa myötä se nousee Lynchin filmografian kärkipäähän.

Sarjassa nähdään tavallaan kaksi päätösjaksoa: ensin nähdään se perinteisempi, mutta vihoviimeinen jakso vetää maton vielä kerran jalkojen alta.

Uusien 18 jakson tapahtumat liikkuvat usealla eri tasolla, joista on lopulta vaikea tietää, mikä on todellinen ja mikä ei. Tapahtumien aikajanatkin tuntuvat olevan erilaisia: on vaikea tietää, mikä tapahtuu nyt ja mikä vuosia sitten, yritetäänkö lopulta kokonaisuudessa muuttaa mennyttä, osia siitä vai jotain ihan muuta.

Juuri tästä syystä loppuratkaisu on väärä sana kuvaamaan kolmoskauden päätösjakson viimeisiä minuutteja. Kyseessä on enemmänkin loppukohtaus, cliffhanger, joka tavallaan sinetöi koko uuden kauden, mutta jättää silti kaiken auki.

Twin Peaksin kolmas tuotantokausi on parasta ja kiehtovinta, mitä televisiossa on nähty vuosikausiin. Pureskeltavaa riittää useaksi katselukerraksi.

---

Twin Peaksin kolmannen tuotantokauden jaksot alkavat tänään Subilla kello 23.00.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme