Mainos

136 kuntaa nostaa veroprosenttia

Kunnista ennätysmäärä on veroprosentin nostajia. Vain yksi kunta laskee prosenttia.

Kuntatalo

Tuloveroprosenttia nostaa ensi vuodelle 136 kuntaa. Kuntien keskimääräinen painotettu tuloveroprosentti nousee 18,12 prosentista 18,30 prosenttiin.

Nostajien lukumäärä on nyt suurempi kuin koskaan vuodesta 1990 lähtien. Savukoski ainoana kuntana laskee veroprosenttiaan 20:sta 19,75:een. Kaikkiaan kuntia on ensi vuonna 432, joten kunnallisverotus kiristyy useammassa kuin joka neljännessä kunnassa.

Maan korkein tuloveroprosentti on ensi vuonna Karjaalla, joka nostaa veroprosenttinsa 21:een. 20 prosenttia perivät Korpilahti, Pelkosenniemi, Lehtimäki ja Pohja. Nostajien joukossa ovat suurista kaupungeista Vantaa, Lahti, Kuopio, Lappeenranta, Joensuu ja Kotka.

Kauniaisissa, Hammarlandissa ja Maarianhaminassa on alhaisin veroprosentti, 16 prosenttia. Maakunnittain suurin nousu on Päijät-Hämeessä, 0,56, jossa yhdeksän kuntaa 12:sta nostaa tuloveroprosenttia sekä Kymenlaaksossa, 0,52, jossa nostajia on kuusi 12:sta.

Tavallisimmat kunnallisveroprosentit ovat 19,00, jota peritään 128 kunnassa sekä 18,50, jota peritään 83 kunnassa. Kiinteistöverotustaan nostaa viitisenkymmentä kuntaa.

Veronkorotukset tuovat kuntien kassaan noin 150 miljoonaa euroa. Kuntaliitto muistuttaa, että kunnallisten palvelujen rahoituksen kannalta veronkevennysten jatkaminen kuntien verovähennysten kautta ei ole perusteltua.

Keskimäärin kunnallisverotus on keventynyt ansio- ja tulonhankkimisvähennysten muutoksen takia, vaikka monet kunnat ovat viime vuosina korottaneet veroprosenttiaan. Todellinen kunnallisveroaste tänä vuonna on enää 14 prosenttia. Ansiotulovähennyksen korotusten myötä kunnallisvero on myös muuttunut progressiiviseksi.

Kuntaliitto on esittänyt uutta veronhuojennusmallia, jossa taloudellinen vastuu veropäätöksistä kohdentuu suoraan valtiolle. Mallissa veronkevennykset tehtäisiin suoraan verovelvollisen kunnallisverosta. Vähennysten tarkka määrä olisi tiedossa ja se kompensoitaisiin kunnille valtion varoista verotilitysten yhteydessä täysimääräisesti ja kuntakohtaisesti oikein.

Kuntatalouden tasapainottamisen ja tulevien veronkorotusten hillitsemisen kannalta on välttämätöntä, että valtio ei kasvata kuntien menoja tehtäviä lisäämällä. Kuntien on tehostettava edelleen palvelujen tuottamista.

Valtion ja Kuntaliiton yhteisen arvion mukaan kuntatalous paranee jonkin verran lähivuosina, mutta arvio perustuu viime vuosien kehitystä hitaampaan menojen nousuun ja verotulojen noin neljän prosentin vuosittaiseen kasvuun.

Kunnat rahoittavat 47 prosenttia 29 miljardin euron kokonaismenoistaan kunnallis-, yhteisö- ja kiinteistöveroilla. Viime vuonna tuloveroprosenttia korotti 54 kuntaa ja laski kaksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.11.2004)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot