Mainos
Mainos

16-vuotiaan poikkeuksellinen kuolema: Spraymaalin haitallisia aineita voi päästä ihon kautta elimistöön

16-vuotias loimaalaispoika kuoli sen jälkeen, kun hän oli käyttänyt 24-vuotiaan tuttavansa kanssa huumausaineita ja antanut tämän maalata itsensä spraymaalilla.

Ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin teollisuuskemikaaliryhmästä kertoo, että spraymaalin ponnekaasuna voidaan käyttää esimerkiksi propaanin ja butaanin seosta. Ne on luokiteltu vaarallisiksi lähinnä syttymisherkkyytensä vuoksi.

– Tietämättä käytetyn maalin koostumusta en pysty arvioimaan mahdollisia terveysvaikutuksia. Myös ponnekaasuilla voi olla haitallisia vaikutuksia, jos niitä hengitetään suuria määriä, Loikkanen sanoo.

Loikkasen mukaan on myös mahdollista, että maalissa olevia haitallisia aineita voisi päästä ihon kautta elimistöön – etenkin jos maalia on käytetty laajalle ihoalueelle. Maalien väriaineista, liuottimista ja sideaineista osa voi olla terveydelle haitallisia.

Jos maali on luokiteltu vaaralliseksi, pakkauksen varoitusetiketissä on tietoa vaaraominaisuuksista ja ohjeet turvallisesta käytöstä.

– Merkintöihin kannattaa kiinnittää huomiota, Loikkanen sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme