Mainos
Mainos

16-vuotiaat saattavat päästä uurnille kuntavaaleissa

Jo kuusitoistavuotiaat saattavat päästä äänestämään ensi kuntavaaleissa parin vuoden päästä. Oikeusministeriön työryhmä on pohtinut, voitaisiinko ikärajaa laskea.

Asiasta saatetaan järjestää myös kokeilu. Ryhmä esittelee ehdotuksensa oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.) tiistaina.

Ikärajan laskemista on pohdittu äänestysaktiivisuuden parantamiseksi. Nuorten äänestysprosentti jää tällä hetkellä Suomessa noin 10-15 prosenttiyksikköä muita ikäryhmiä alhaisemmaksi. Jos nuori ei äänestä ensimmäisissä mahdollisissa vaaleissa, hän ei tavallisesti äänestä jatkossakaan.

Seurakuntavaalien äänestysikäraja laskee jo tämän vuoden marraskuun vaaleissa 18 vuodesta 16:een.

Norja aikoo kokeilla äänestysikärajan laskemista ensi vuonna pidettävissä kunnallisvaaleissa. Muualla Euroopassa Itävalta on tällä hetkellä ainoa EU-maa, jossa äänestysikäraja on 16 vuotta kaikissa vaaleissa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot