Mainos
Mainos

16-vuotias ampuja: "Kävi nyt vaan näin"

Heinojen surmien oikeuskäsittely jatkuu.

Matti ja Elisen Heinon surmista syytetyt oikeudessa- Siinä vaan näin kävi, että mä jouduin ampumaan, kahdesta murhasta syytetty 16-vuotias kertoi oikeussalissa. - Ennen ampumista olin paniikissa. En tiennyt mitä tehdä. Ei siinä ollut mahdollisuutta paeta, hän sanoi. Elise Heinon ilmaantuminen paikalle oli ollut yllätys.

Sanat putoilivat nuoren näköiseltä espoolaispojalta harvakseen.

-Tekoa oli suunniteltu etukäteen, mutta loppusuunnitelma tehtiin paikan päällä.

Riihimäen käräjäoikeudessa jatkuu tänään Martti ja Elise Heinon surmien käsittely syytettyjen kuulemisella. Neljää 16-18 -vuotiasta poikaa syytetään kahdesta murhasta. Kaikki ovat kiistäneet murhasyytteet, mutta kolme pojista on myöntänyt osallisuuden itse surmatekoon.

Salissa oikeuden puheenjohtaja Heikki Nousiainen yritti rauhoitella poikia. -Tiedän, että teitä on kuulusteltu intensiivisesti poliisissa, mutta tämäkin on käytävä läpi.

Aamupäivällä syytetyt saivat ensin vapaasti kertoa tapahtumista.

Tapahtumista kertominen oli vaikeaa myös toiselle mökillä olleelle 16-vuotiaalle. Hän kertoi tapahtumista hieman hiljaisella ja narisevalla äänellä välillä nieleskellen.

Surmahetkellä tämä 16-vuotias oli ollut piilossa jääkiekkokassien kanssa mökin takana. -Kuulin kyllä laukaukset.

Seikkaperäisemmin hän kertoi tapahtumista surman jälkeen. Ruumiiden upotuksessa käytettiin hänen vaarinsa venettä.

17-vuotias: "18-vuotias ehdotti"

17-vuotiaan mukaan ajatus Heinojen surmaamisesta oli tullut joukon 18-vuotiaalta. -Kovin tarkkoja suunnitelmia ei etukäteen tehty.

Hän oli Heinojen vieressä, kun heidät ammuttiin. -Kuulin kuinka Martti kaatui. En nähnyt mistä laukaus tuli. Sitten kaveri tuli ja ampui naisen, hän kuvaili surmahetkeä lakonisesti.

Myös tämä lyhyttukkainen nuori antoi seikkaperäisen kuvauksen tapahtumista. Kaikkien kolmen kertomukset olivat hyvin samansuuntaisia kuin syyttäjän käsitys tapahtumista. 18-vuotiaalla oli merkittävä rooli tapahtumissa.

18-vuotias kiisti

Joukon ainoan täysi-ikäisen kertomus alkoi Heinon kanssa tehdystä puhelinkaupoista. Se oli hänen mukaansa johtanut siihen, että Heino oli halunnut keväällä lainata 18-vuotiaalta rahaa.

Vaalean siniseen villpaitaan pukeutunut, tummatukkainen18-vuotias puhui oman osansa rauhallisesti. Hän puhui selvästi pidempään kuin muut.

18-vuotias olikin kesällä lainannut kertomansa mukaan Heinolle 57 000 markkaa. Velkakirjaa ei tehty.

Lainakertomus vaikuttaa kuitenkin oudolta. Poliisin selvityksen mukaan Heinoilla oli tileillä Suomessa rahaa yli 940 000 markkaa.

18-vuotiaan mukaan Heino ei ollut maksanut lainaa takaisin. Tästä ja kännykkäkaupan palkkioista oli syntynyt riitaa.
18-vuotiaan mukaan muut olivat ehdottaneet Heinojen kiristämistä. -En muista kuka se oli, mutta en ainakaan minä.

Hän ei kertomansa mukaan ollut tietoinen mistään surma-aikeista.

18-vuotias oli ostanut upotuksessa käytetyt jääkiekkokassit. - Olin ostamassa niitä 17-vuotiaan pyynnöstä, koska sain kaupasta alennusta jääkiekkotaustani takia.

Hän kiisti maksaneensa muille tuhannen markan palkkiota teoista etukäteen.

Hän oli mukana, kun surma-ase haettiin yhden pojan kotoa. 18-vuotias vei Audillaan kolmikon Lopelle. -Ei siinä puhuttu mitään. Anssi Kela soi kovaa ja laulettiin mukana.

-En halunnut olla mukana missään kiristyksessä.

Puhelintietojen mukaan 18-vuotias oli yhteydessä sekä Heinoihin ja ampujaan vain vähän ennen surmaa.

- Kun sain kuulla, että Heinot on ammuttu, tuli oksennus suuhun ja pää tyhjeni.

Myöhemmin 18-vuotias oli paikalla, kun kaksi syytetyistä tuli ruumiiden kanssa Heinojen Peugeotilla Espooseen. -Siinä syntyi idea, että upotetaan ruumiit mereen.

Esitutkintapöytäkirjasta käy kuitenkin ilmi, että upotusveneen lainasta oli sovittu jo etukäteen.

18-vuotias oli upottamassa ruumiita. -Omaa tyhmyyttä lähdin sinne mukaan.

Aamuyöstä 18-vuotias vielä haki mökille jääneen nuoren autollaan. Tämä ei ollut mahtunut Heinojen autoon kiekkokassien takia. -Olin silloin hyvin väsynyt. Melkein nukahdin matkalla pari kertaa.

Muutaman päivän kuluttua Heinoilta varastettuja tavaroita poltettiin 18-vuotiaan pihalla.

Poliisit ottivat soittotietojen perusteella yhteyttä 18-vuotiaaseen ennen pidätystä. -Ajattelin jo tuolloin mennä ilmoittautumaan poliisille, mutta niin ei käynyt.

Jutun käsittely alkoi Riihimäen käräjäoikeudessa eilen aamupäivällä. Syytettynä on neljä 16-18-vuotiasta espoolaispoikaa.
Oikeudenkäynti on julkinen. Syytetyt pojat olivat vaatineet suljettua käsittelyä, mutta Riihimäen käräjäoikeus suostui eilen uhrien omaisten vaatimukseen, ja oikeus käydään avoimin ovin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme