Mainos
Mainos

Polina, 18, todisti Loviisassa uskomatonta valoilmiötä – sähköt menivät tuhansilta: "Mietittiin, olisiko ydinvoimala räjähtänyt"

Hurja valokarnevaali hämmensi Porvoon ja Loviisan välimaastossa moottoritietä matkannutta kotkalaista Polina Poluskia.

Kello lähenteli tiistai-iltana kuutta ja alkoi muutaman minuutin kestänyt valokarnevaali pimeällä yötaivaalla.

– En ole kyllä ikinä nähnyt vastaavaa! Aluksi horisontissa näkyi sinisen vihertävää valoa, mutta valo vaaleni koko ajan. Sitten tuli ihan kunnon välähdys, ihan kuin päivä olisi tullut pimeyden keskelle. Tämän jälkeen valo alkoi muuttua vaaleansiniseksi ja sammui yhtäkkiä, kuvailee Poluski näkemäänsä.

Poikaystävän äidin kanssa matkaa taittanut Poluski kertoo ajatelleensa ensiksi, olisiko kyseessä revontulet.

– Tuttu sanoi kuitenkin, ettei ne voi revontulia olla, koska niitä tulee vain pakkasella ja kirkkaalla säällä. Silloin oli lumimyräkkä. Sitten mietittiin, olisiko ydinvoimala räjähtänyt, koska tapahtumapaikka oli Loviisan lähellä. Oltiin ihan ihmeissään ja koitettiin etsiä asiaan selvyyttä.

Myös Poluskin Hyvinkäältä Helsinkiin matkalla ollut tuttava oli todistanut samaa valoilmiötä.

– Hän epäili, että puita olisi kaatunut sähköverkkoon tai lunta. Ajateltiin, että se oli varmaankin sitten syynä.

Puut eivät kaatuneet, mutta häikkää oli

Porvoon sähköverkko oy:n käyttöpäällikkö Mikael Hämäläinen kertoo, että valtaisan valokaaren aiheutti Porvoon ja Loviisan välimaastossa tapahtunut maasulku.

– Kantaverkon yksi ukkosköysi oli tippunut alas sähköverkkoon, joka on sitten aiheuttanut salaman kaltaisen maasulun. Sen seurauksena aiheutui oikosulku eli valoilmiö maata vasten.

Ukkosköysi on sähköverkon ukkosenjohdatin, joka estää salamaniskua iskemästä itse sähköverkkoon, Hämäläinen kertoo.

– Tässä tapauksessa ei tietenkään mikään salama iskenyt, mutta en osaa kommentoida tarkemmin syytä, miksi ukkosköysi tippui. Siellä on voinut olla jokin rakennevaurio, mutta esimerkiksi puun kaatuminen ei ole voinut varmuudella tätä aiheuttaa. En sitten tiedä, olisiko esimerkiksi lunta kertynyt niin paljon, että jokin heikossa kunnossa ollut rakenne on pettänyt, Hämäläinen pohtii.

MTV kertoi eilen jättimäisitä sähkökatkoista. Pahimmillaan yli 40 tuhatta ihmistä oli illan aikana ilman sähköä Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Pahiten sähkökatkot koettelivat Loviisaa.

Hämäläisen mukaan suurimpana syynä Loviisan sähkökatkoihin oli kantaverkon vaurioituminen. Sen seurauksena Loviisan seudulla oli pahimmillaan ilman sähköä 15 tuhatta Porvoon sähköverkon asiakasta. Hämäläisen mukaan tilanne saatiin kuitenkin korjattua lähes kokonaan illan aikana.

Poluskin videosta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme