Mainos
Mainos

200 000 suomalaista sairastaa tietämättään diabetestä

Kansanterveyslaitos varoittaa, että sairaanhoitojärjestelmä lamaantuu, jos kansan lihomisesta johtuvaa aikuisiän piilevää diabetestä ei saada pysäytettyä.

Yli 200 000 suomalaista sairastaa tietämättään aikusiän diabetestä, paljastaa Kansanterveyslaitoksen tänään julkistama tutkimus.

Dehko-nimellä kulkevan tutkimuksen mukaan Suomessa on kaksi kertaa enemmän diabeetikkoja kuin mitä on uskottu. Kansanterveyslaitos varoittaa, että sairaanhoitojärjestelmä lamaantuu, jos kansan lihomisesta johtuvaa aikuisiän piilevää diabetestä ei saada pysäytettyä.

Kansanterveyslaitos valitsi satunnaisotannalla 4500 yli 45-vuotiasta miestä ja naista. Tarkoituksena oli selvittää kuinka monella suomalaisella aikuisella on diabetes. Tiedossa oli, että seitsemällä prosentilla testiryhmän miehistä oli diabetes. Kun testi päättyi huomattiin, että diabetiikkoja oli löytynyt 9 prosenttia lisää eli miespuolisia diabettikkoja olikin kaksinkertainen määrä. Naisissa diabetiikkoja oli testin alussa 4 prosenttia ja testin lopussa 11 prosenttia.

-Kyllä nämä ovat hurjia lukuja. Kun aiemmin otaksuttiin, että aikuisiän dibabeetikkoja on 200 000, niin uusimman tutkimuksen mukaan luku nousee 400 000:een, toteaa Dehko -ohjelman puheenjohtaja Matti Uusitupa.

Aikuisiän diabeteksen syynä on kansalaisten kovaa vauhtia lisääntynyt paino. 20 vuodessa on suomalainen lihonut 5 kiloa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme