Mainos
Mainos

2005 - Lukioiden eriytyminen on pysyvä ilmiö

Parhaiten menestyvät lukiot löytyvät yhä suurista kaupungeista, mutta aina joukossa on yllätyksiäkin. MTV:n uutiset laski nyt neljännen kerran, miten eri koulut pärjäsivät ylioppilaskirjoituksissa.

Lukioiden eriytyminen huippukouluihin ja heikommin menestyviin näyttää olevan pysyvä ilmiö. MTV:n uutiset laski nyt neljännen kerran, miten eri koulut pärjäsivät ylioppilaskirjoituksissa. Mittarina käytettiin oppilaiden puoltoäänten keskiarvoa.

Parhaiten menestyneet lukiot, puoltoäänten keskiarvo

Eri lukiossa saadaan ylioppilaskirjoituksissa vuodesta toiseen hyvin samantapaisia tuloksia. "Vuosikerralla" ei juuri tunnu olevan vaikutusta. Parhaiten menestyvät koulut löytyvät suurista kaupungeista.

Kärkisijan lukiovertailussa vei vuoden tauon jälkeen Helsingin suomalainen yhteiskoulu. Muutenkin huipulla ovat suurin piirtein samat koulut kuin muinakin vuosina. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös yllätyksiä.

Esimerkiksi Polvijärven pieni lukio Joensuun kupeessa on niitä kouluja, joiden ei pitäisi pärjätä lukiovertailussa. Se ei pysty tarjoamaan erikoiskursseja ja teoriassa parhaiden oppilaiden pitäisi karata Joensuun huippukouluihin. Tästä huolimatta Polvijärven lukio kipusi yli 400 lukion joukosta sijalle 43.

Selitykseksi ei riitä korkea sisääntulokeskiarvo. Rehtori Jaakko Antikainen arvelee, että pienessä koulussa on helpompi ottaa oppilaat yksilöinä huomioon, eikä ketään jätetä. Pienestä lukiosta on hyvä ponnistaa, ja opetus on henkilökohtaista ja laadukasta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.06.2005)

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi uskoo lukioiden tasoeron kasvavan entisestään.

(Huomenta Suomi 15.06.)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme