Mainos
Mainos

2011 - Lukiovertailu: Ruotsinkieliset parempia kuin suomenkieliset

Ruotsinkieliset kirjoittivat ylioppilaskokeissa suomenkielisiä paremmin. Päivälukioissa keväällä 2011 yo-kokeen suomenkielisten puoltoäänien keskiarvo oli 23,6, kun ruotsinkielellä kirjoittaneiden keskiarvo oli 25,7.

Kaikkien ylioppilaiden keskiarvo oli 23,8. Puoltoäänimäärä on pistemäärä, joka syntyy, kun opiskelijan kaikkien arvosanojen pisteet lasketaan yhteen. Laudaturista saa 7 pistettä, eximiasta 6, magnasta 5, cum laudesta 4, lubenterista 3 ja approbaturista 2.

Suomenkielellä kokeen kirjoitti 25116 ylioppilasta ja ruotsikielellä 2002.

Mistä ero johtuu?

Esimerkiksi pitkässä matematiikassa eroa ei ole. Molemmilla tulos oli 4,3.

Ero juontuu kahdesta syystä: Ensinnäkin ruotsinkieliset kirjoittavat A-suomen hyvin. Keskiarvo oli 5,1, kun taas suomalaisissa kouluissa B-ruotsin keskiarvo 4,4.

Toinen syy on se, että ruotsinkieliset ovat parempia englannissa. Suomenkielisten keskiarvo oli 4,4 ja ruotsinkielisten 5,0.

Vertailun vuoksi: Vuonna 2008 suomenkielisten keskiarvo oli 24,0 puoltoääntä ja ruotsinkielisten 25,6.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot