Mainos

240 tapaa parantaa Itämeren tilaa

Tähän mennessä valtiot, järjestöt ja yritykset ovat antaneet yhteensä lähes 240 erilaista lupausta Itämeren tilan parantamiseksi. Niitä on kerännyt jo kolmen vuoden ajan Baltic Sea Action Group -säätiö. Pietarissa on parhaillaan koolla pääministeritason Itämeri-kokous, jossa tarkastellaan, mitä on tähän mennessä saatu aikaan.

Kaikista sitoumuksista vajaat puolet on jo toteutettu.

Itämerisitoumusten kirjo on laaja: tietoisuuden lisäämisestä ja tilaisuuksien järjestämisestä konkreettisiin päästöjä vähentäviin hankkeisiin.

Outotec Oyj on ehtinyt antaa jo kolme lupausta. Uusimmassa luvataan ratkaisuja Pietarin alueen kanaloiden lantaongelmaan.

– Leningradin alueella on 20 miljoonaa kanaa. Meillä on teknologia olemassa, jolla estetään kananlannan joutuminen vesistöihin ja pohjavesiin, jossa se rehevöittää pahasti. Siitä voitaisiin ottaa talteen ravinteet ja energia ja muuttaa ongelmajäte raaka-aineeksi. Meillä on valmiudet rakentaa lantalietettä käsittelevä laitos sinne, sanoo Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Kirjailija Elena Mady puolestaan on sitounut fantasia-kirjasarjassaan tuomaan esille Itämeren tilaa ja ongelmia.

– Minua on kauan kiehtonut tämmöinen ei-virallisten tahojen osallistuminen konkreettisella tavalla. Yhdessä ihmiset pystyvät tekemään vaikka mitä. Ella Aura-kirjoissani yritän tuoda esille, minkä takia merta pitäisi suojella, selittää Elena Mady Itämeri-sitoumustaan.

Lisää vaikuttavia sitoumuksia tarvittaisiin

Noin puolet sitoumuksista keskittyy tietoisuuden lisäämiseen. Tutkija toivoisi jatkossa enemmän konkreettisia ja suoraan meren tilaan vaikuttavia sitoumuksia.

– Toivon, että tämä kehittyy siihen suuntaan, että tulee laajempia kokonaisuuksia ja hyvät käytännöt leviävät eri puolille Itämerta. Katsoisin kuitenkin, että kaikki sitoumukset ovat hyödyksi, vaikka niiden vaikuttavuus tietenkin vaihtelee, arvioi johtava tutkija Harri Kuosa Suomen ympäristökeskuksesta.

Kuosa toivoo myös lisää sitoumuksia öljyntorjuntaan, ympäristömyrkkyihin ja Itämeren luonnon monimuotoisuuteen liittyen.

Tähänastiset sitoumukset ovat melko Suomi-keskeisiä.

– Jos tämä ei leviä paremmin muihin maihin, niin se jää vähän yksipuoliseksi ja nyt se on keskittynyt tänne pohjois-itä -akselille. Toivon, että tässä saadaan enemmän yhteistyötä muidenkin rantavaltioiden kanssa, sanoo Kuosa.

Vielä on liian aikaista sanoa, miten paljon Itämeren tilaa voidaan sitoumusten avulla parantaa.

– Mitä vaikuttavampi sitoumus, sitä kauemmin sen toteutuminen kestää. Itämeri on niin monimutkainen systeemi, että on vaikea sanoa, miten yksittäinen sitoumus tai edes koko paketti vaikuttaa sen tilaan. Suunta on kuitenkin oikea. Katsotaan kärsivällisesti seuraava jakso ja sen jälkeen voidaan tehdä kokonaisarvio, mitä on todella saatu aikaiseksi, puntaroi Kuosa.

Sitoumusten antajat uskovat tuloksiin

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Itämerisitoumuksessa kehitellään tietokonepohjaista tiedonkeruujärjestelmää öljyturmatilanteisiin.

– En tiedä, paraneeko Itämeren tila tämän ansiosta, mutta se vähentää mahdollisen onnettomuuden tuottamia kuluja. Ollaan valmiina, kun jotain sattuu ja tiedetään, miten toimitaan yhdessä kansainvälisesti rajojen yli, kertoo projektipäällikkö Kenneth Kumenius Haaga-Heliasta.

Hän uskoo, että sitoumusten kerääminen auttaa Itämerta.

– Ilman muuta, jos niitä on riittävästi. Tietenkin kestää ennenkuin on laaja pohja, mutta uskon, että sitoumuksia kannattaa tehdä. Varsinkin, jos yhden sitoumuksen jälkeen jatkaa sitä uudella.

Outotecissa ollaan yhtä luottavaisia.

– Minun mielestäni tämä on erinomainen hanke ja ajatus ja uskon, että tällä kyllä syntyy tuloksia, vakuuttaa toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot