Mainos
Mainos

3 miljoonaa euroa lähiöiden maineenkohennukseen

Valtiovalta on yhä huolissaan lähiöiden maineesta. Uusi lähiöohjelma lupaa kolme miljoonaa euroa valtion rahaa vanhojen lähiöiden maineenkohennukseen kolmelle seuraavalle vuodelle. Tällä rahalla pitäisi kohentaa muun muassa lähiöiden turvallisuutta, joukkoliikenneyhteyksiä sekä kodin ja koulun yhteistyötä.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) huomautti tänään Helsingissä, ettei pidä takertua aina rahamääriin.

- Vähintään yhtä tärkeää on ylläpitää keskustelua ja kiinnittää huomioita tärkeisiin asioihin.

Vapaavuori kehittäisi lähiöitä myös täydennysrakentamisella. Hänen mielestään vanhoja taloja voitaisiin korottaa lisäkerroksilla ja uusia taloja rakentaa nykyisten väliin. Tällä voidaan hänen mielestään turvata lähiöiden palvelut.

Vapaavuori myös muistutti, ettei lähiöitä voi kehittää vain valtion rahalla, vaan kunnat on saatava mukaan talkoisiin. Se onkin tavallaan pakko, sillä valtion rahaa ei lähiöhankkeisiin tipu, ellei joku muu maksa 80 prosenttia hankkeen kuluista.

Lähiöt koskettavat laajasti suomalaisia, sillä niissä asuu vajaa miljoona asukasta. Laman aikana lähiöohjelman nimissä remontointiin taloja. Viimeisin ohjelma pyrki puuttumaan lähiöiden sosiaalisiin pulmiin, kuten pitkäaikaistyöttömyyteen.

Lähiöissä kypsyy muheva remonttisuma

Nyt ohjelman kohteena ovat erityisesti vuonna 1960- ja 1970-luvulla rakennetut pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten lähiöt. Näissä maineen lisäksi korjaamista kaipaavat pian myös talot.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran (ent. Valtion asuntorahasto) ylijohtajan Hannu Rossilahden mukaan noina vuosina rakennettiin noin 700 000 asuntoa eli pääosa lähiöistä.

Nämä ovat tulossa peruskorjausikään vuosina 2010-2020. Julkisivu- ja putkiremonttien lisäksi ongelmia on myös talojen energiatehokkuudessa.

- Kannattaako ihan kaikkia huonoimpia tai matalia taloja edes korjata vai tulisiko tilalle rakentaa uusia taloja? hän pohtii.

Myös Rossilahti kannattaa vanhojen lähiöiden täydennysrakentamista.

- Me asumme hyvin väljästi verrattuna Euroopan muihin pääkaupunkeihin. Tuntuisi, että kaupungin laajentuminen ylöspäin olisi luontevaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme