Mainos
Mainos

30 000 ulkomaalaista rakennustöissä Suomessa – parisataa maksaa veroja

Ulkomaisesta rakennusalan työvoimasta maksoi viime vuonna veroja Suomeen vain alle prosentti työntekijöistä.

Rakennusalalla vaaditaankin nyt lainsäädännön tiukentamista, jotta yhä kasvava ulkomainen työvoima saadaan normaalin palkan ja veronmaksun piiriin.

Rakennusalan ulkomaista työvoimaa ovat tarkastaneet viranomaiset ja alan toimijat. Aamulehti kertoi tänään, että palkkaongelmia löytyi joka seitsemännestä tarkastuskohteesta.

- Monissa paikoissa peruspalkat ovat olleet alle työehtosopimusten. Paikoin on maksettu vain viiden, kuuden euron tuntipalkkaa, kertoo ulkomaista työvoimaa kartoittavan työryhmän jäsen Raimo Pohjola Rakennusliitosta.

Työryhmä nostaa yhdeksi ongelmaksi verot, joita ei nykysysteemillä kerry. Lain mukaan ulkomaisen työntekijän on itse ilmoittauduttava verottajalle, jos työrupeama kestää yli puoli vuotta.

Pohjolan mukaan noin 30 000 ulkomaista työntekijää teki viime vuonna rakennuksella töitä.

- Heistä noin 200 maksoi veroja Suomeen, Pohjola sanoo.

Oikean luvun pitäisi liikkua tuhansissa. Yksi syy porsaanreikiin on puutteellinen laki. Pari vuotta voimassa ollut tilaajavastuulaki vaatii pääurakoitsijan tarkistamaan aliurakoitsijan tietoja muun muassa työvoimasta, mutta ei palkanmaksusta.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta (Kymmenen uutiset 4.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme