Mainos
Mainos

30 alaikäistä turvapaikanhakijaa kadonnut Suomesta

Maahanmuuttoviraston mukaan alaikäiset henkilöt ovat hakeneet katoamisensa jälkeen uudelleen turvapaikkaa toisesta EU-maasta ja yksi on palannut Suomeen.

Suomessa on kadonnut 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa vuodesta 2014 lähtien, selviää Maahanmuuttoviraston selvityksestä.

Kadonneet ovat olleet 14–17-vuotiaita, pääosin poikia.

Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan katoamisen taustalla usein vääriä olettamuksia turvapaikkaprosessista. Yksi keskeinen motiivi katoamiselle on pelko Dublin-päätöksestä ja käännytyksestä toiseen EU-maahan tai pelko saada kielteinen turvapaikkapäätös. 


Nuori voi myös olla tyytymätön olosuhteisiin Suomessa tai halukas lähtemään toisessa EU-maassa olevien tuttavien tai sukulaisten luokse. Joskus nuori on jo asunut toisessa EU-maassa ja haluaa palata sinne. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi ja Saksa.

Ilman huoltajaa maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden katoamiseen liittyy myös huoli siitä, että katoamisiin liittyy rikollisuutta, esimerkiksi hyväksikäyttöä tai jopa ihmiskauppaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan joidenkin katoamisten taustalla on viitteitä siitä, että joku toinen henkilö on vaikuttanut nuoren katoamiseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme