Mainos
Mainos

45 minuuttia: Junioreiden rahoja FC Hongan sotkuihin

Espoossa hämmästellään jalkapallojunioreiden rahojen käyttämistä FC Hongan velkoihin, kertoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelma. 

FC Hongan taustayhtiön Pallohongan taloustilanne on erittäin vaikea ja rahasotkut uhkaavat Veikkausliigan lisenssin saamista. Nyt verovelkoihin on haettu apua muun muassa jalkapallojunioreiden kukkarolta. FC Honka ry päättikin muutama viikko sitten antaa 10 000 euron lainan Pallohongalle.

– Tottakai, meillä on hyvä yhteistyö seuran kanssa. Me tarvitsemme rahaa. Ongelma on se, että me emme saa asiakkailta siihen tahtiin rahaa, mitä meillä on sopimuksia, selittää Pallohongan hallituksen puheenjohtaja Jouko Harjunpää.

Samanlainen laina annettiin myös viime vuonna. Se on vielä maksamatta. 

"Ymmärrämme vastuumme"

Kaikki junioreiden vanhemmat eivät sulata sitä, että heidän maksamiaan rahoja kanavoidaan Pallohongan rahasotkujen selvittämiseen.

FC Honka ry:n johtokunnan puheenjohtaja Timo Lounio selittää, että FC Hongan jatko Veikkausliigassa on niin tärkeä asia, että laina haluttiin antaa. Lounion mukaan johtokunta on tietoinen siitä, että kaikki vanhemmat eivät ehkä hyväksy ratkaisua.

– Päätöstä tehdessä johtokunta on tätä puolta miettinyt ja me kyllä ymmärrämme vastuumme. 

Järjestysmiesmaksut hoitamatta

MTV uutisoi lokakuussa, että verottajalla on Pallohongalta saatavia noin 170 000 euroa. Pallohongalla on muutakin velkaa. Esimerkiksi turvallisuuspalveluita ottelutapahtumiin hoitanut yritys hakee perinnän kautta kymmenientuhansien eurojen saatavia usean vuoden ajalta. 

Pallohonka pyysi vastikään apua velkoihin myös Espoon kaupungilta, mutta liikuntajohtaja Martti Merran mukaan rahapyyntö tyrmättiin. 

Rahaa riitti stadion-hankkeeseen

Tapiolaan on jo vuosia kaavailtu katettavaa jalkapallostadionia. 45 minuuttia -ohjelman mukaan Pallohonka sijoitti veloistaan huolimatta stadion-yhtiön lisäosakeantiin helmikuussa noin 23 000 euroa.

Onko järkevää tällaisessa taloudellisessa tilanteessa sijoittaa projektiin, joka on varsin epävarma?

– Me uskomme tähän hankkeeseen. Olen varma, että se stadion tulee. Me tarvitsemme paremmat olosuhteet. Jos tätä stadionia ei tule, se on aika vaikea tilanne espoolaiselle jalkapallolle. 

45 minuuttia kysyi FC Honka ry:n johtokunnan puheenjohtajalta, oliko johtokunta lainapäätöstä tehdessään tietoinen Pallohongan stadion-lisäsijoituksesta. 

– Kaikkea Pallohongan rahaliikennettä emme tietenkään tiedä. En ota kantaa heidän tapaansa hoitaa bisnestä. Pallohongassa liikkuu paljon rahaa. Me lainasimme kymppitonnin ja meille on luvattu maksaa se määräaikana takaisin, selittää Timo Lounio. 

Lounio sanoo uskovansa, että seura saa rahansa pois, kun FC Honka saa myytyä pelaajansa Tim Väyrysen ulkomaille. 

Erikoista velkojen järjestelyä

Helmikuun lisäosakeantiin osallistuminen on sikälikin erikoista, että Harjunpää on sitä ennen sanonut, ettei Pallohongalla ole mitään roolia tai omistusta stadion-yhtiössä. Harjunpään mukaan FC Hongan taustayhtiön eriyttäminen hankkeesta on ollut myös Espoon kaupungin toive.

Nyt hän vakuuttaa, että viimeisetkin osakkeet on myyty kesän aikana pois. 

Samalla Harjunpää myöntää, että kaikista Pallohongan myymistä stadion-osakkeista ei ole vielä saatu rahoja. 

Yhteydet Pallohongan ja Tapiolan jalkapallostadionin välillä näyttävät olevan muutenkin tiiviit. 45 minuuttia -ohjelmalle puhunut yritysjohtaja kertoo saaneensa erikoisen tarjouksen Harjunpäältä. Hänen yrityksensä velkoo 50 000 euroa Pallohongalta. 

– Harjunpää ehdotti, että summalla kuitattaisiin puolet stadionin aition hinnasta. Lisäksi minun olisi pitänyt maksaa päälle vielä toinen 50 000 euroa. Sanoin heti, että ei käy. 

Harjunpää kiistää tehneensä tarjouksen. 

Mistä rahoitus stadioniin?

Stadionia on puuhattu Tapiolaan jo vuosikausia. Kaava on nyt lainvoimainen, mutta rakennuslupaa ei ole haettu. Myöskään rahoituksesta ei ole annettu tarkempaa tietoa.

Harjunpää vakuuttaa, että rahoitus järjestyy helposti. Hän uskoo, että stadionia voitaisiin päästä rakentamaan jo kesällä. 

Hankkeen kustannusarvio on noussut jo lähes 55 miljoonaan euroon. Harjunpää sanoo yhtiön toivovan Espoon kaupungilta huomattavaa panosta ostopalvelusopimuksena. Opetusministeriöltä haetaan jopa kymmenen miljoonan euron pottia. 

– Se on epärealistinen odotus. Avustuksen suuruus on korkeintaan 25 prosenttia kustannusarviosta, mutta ei kuitenkaan enempää kuin 750 000 euroa, kertoo ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetusministeriöstä.

Yhtiö on kertonut julkisuudessa myyneensä jo 25 aitiota stadionilta. 

45 minuuttia pyysi nähtäväkseen yhtiön B-ja C-sarjojen osakasluetteloita, joihin kirjataan aitioiden ja istumapaikkojen omistajat. Osakasluettelot ovat lain mukaan julkisia, mutta niitä ei siitä huolimatta toimitettu. Toimitukselle annettiin vain A-osakkeiden luettelo. 


Tapiolan jalkapallostadion Oy:n omistajat (A-osakkeet)


Kallioinen Yhtiöt Oy

885

5,90 %

Forbia Oy

1.769

11,79 %

Vahanen Management Oy

885

5,90 %

TPE Turun Pelti ja Eristys Oy

1.769

11,79 %

Maskun Kalustetalo Oy

1.500

10,00 %

Läntisenkadun Siivous Oy

2.654

17,70 %

Antrading Oy

1.769

11,79 %

Blue Files Oy

1.769

11,79 %

J & J Sport Factory Oy

1.000

6,67 %

Oy JP Just Perfect Ltd

1.000

6,67 %

Yhteensä / Total

15.000

100,00 % 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme