Mainos

45 minuuttia: Pyöräkuormaaja vei toimeentulon

Illan 45 minuuttia -ohjelma kertoo kahdesta kuljetusyrittäjästä, jotka ovat joutuneet suuriin ongelmiin riidellessään maahantuojan kanssa yli 200 000 euroa maksaneen pyöräkuormaajan jatkuvista korjauksista. Pyöräkuormaajia käytetään muun muassa maansiirtotöissä.

Monen pienyrittäjän koko liiketoiminta perustuu tietyn koneen käyttämiseen. Kone on kallis hankinta, johon on otettu iso laina.

Pienen yrityksen asema riitatilanteissa on usein huono, ja pahimmillaan edessä voi olla konkurssi. Varsinkin, jos maahantuoja ei tule korvauksissa kohtuullisesti vastaan.

Kuluttajansuojalaki ei koske yritykseltä yritykselle -kauppoja

Kun yritys ostaa koneen toiselta yritykseltä, silloin ei sovelleta kuluttajansuojalakia. Riitatilanteisssa katsotaan ensin kauppasopimusta, sen jälkeen sovelletaan kauppalakia.

Kauppalain antaman suojan pitäisi kuitenkin asiantuntijan mukaan olla lähellä kuluttajansuojalakia.

– Takuun loppuminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että myyjä ei vastaisi siinä koneessa tai laitteessa olevista virheistä. Kauppalain sääntely virhevastuun osalta on itse asiassa aika lähellä kuluttajansuojalain sääntelyä, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula sanoo.

– Jos ajatellaan, että yrittäjä hankkii reilun 200 000 euron maansiirtokoneen, on aivan selvä, että sen käyttöikä tulee olla useampi vuosi.

Isompi yritys luottaa usein siihen, että pienemmällä ei ole resursseja lähteä kamppailuun.

– Sen oman oikeuden toteuttaminen on joskus työn ja tuskan takana. Oikeudenkäynti on varsin raskas ja kallis prosessi, eikä se tietenkään palauta sitä konetta toimintaan oikeudenkäynnin aikana. Joskus isot yritykset valitettavasti käyttävät tätä asemaansa vähän väärin, Makkula sanoo.

Makkula muistuttaa, että ennen kalliin laitteen hankintaa yrittäjän kannattaa selvittää mahdollinen vakuutusturva.

– Silloin kun ollaan tekemässä merkittävää investointia, kannattaa jo ennen sitä koneen hankintaa keskustella siitä, minkälainen vakuutusturva tarvitaan, jos kone menee rikki. Tärkeä kysymys on myös se, miten toimitaan, kun se liiketoiminta keskeytyy. On olemassa vakuutuksia, jotka voivat kattaa myös siitä keskeytyksestä aiheutuvia myyntikatteen menetyksiä.

Pyöräkuormaajat maahantuonut Dae-Tek ei halunnut kommentoida kuljetusyrittäjien kertomuksia 45 minuuttia -ohjelmalle.

Katso Pekko Ylösen juttu (45 minuuttia 13.3.2013)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot