Mainos
Mainos

45 minuuttia: Saarioinen ja Eviran eläinlääkäri salailivat suoliskandaalia

Suomen suurin valmisruokakonserni Saarioinen yritti salata Jyväskylän teurastamon ruhoskandaalin, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Saarioinen on jauhanut tuhottavaksi määrättyjä naudan suolia turkiseläinten rehuksi, vaikka suolet ovat BSE-taudin eli hullun lehmän taudin riskimateriaalia.

Suomessa on ollut vain yksi BSE-tautitapaus, mutta riskiä halutaan torjua tiukalla lainsäädännöllä. Saarioinen on tuottanut kiellettyä riskirehua tonneittain joka päivä vuosien ajan - aina viime tammikuuhun asti.

Pari viikkoa sitten Saarioisten teurastamonjohtaja Mika Salmi kiisti asian ehdottomasti 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Myös Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Jyväskylän teurastamoa valvova eläinlääkäri Sami Suominen kiisti asian.

– Ei pidä missään tapauksessa paikkaansa. Tämmöistä toimintaa ei ole havaittu. Sitähän valvotaan, Eviran tarkastuseläinlääkärit ovat jatkuvasti läsnä. Valvotaan nimenomaan näitä sivutuoteasioita. Tällainen ei pidä paikkaansa, eläinlääkäri Suominen vakuutti.

Viime perjantaina Saarioinen kuitenkin julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jonka mukaan "turkiseläinten rehuraaka-aineen joukkoon on määräysten vastaisesti laitettu naudan suolta".

Toiminta oli tiedotteen mukaan tammikuussa korjattu määräysten mukaiseksi. Saarioisten toimitusjohtajan Ilkka Mäkelän mukaan Saarioinen on käynnistänyt asiasta sisäisen tutkinnan.

Myös elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittää tapahtumia.

Aiheesta lisää 45 minuuttia -ohjelmassaMTV3-kanavalla klo 20.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme