Mainos

45 minuuttia: Sarasvuota epäiltiin pörssirikoksesta

Poliisi on kaikessa hiljaisuudessa tutkinut yritysvalmentaja Jari Sarasvuohon liittyneen pörssirikosepäilyn. Sarasvuota epäiltiin tiedottamisrikoksesta.

Tutkinta alkoi toissa vuonna ja helmikuussa 2013 poliisi päätti, ettei asiassa ole enää syytä epäillä rikosta.

45 minuuttia -ohjelman hankkimat poliisin esitutkintapöytäkirjat paljastavat, että rikostutkintaan johti Sarasvuon valmennusyhtiön Trainers´ Housen entisen työntekijän ilmianto.

Taustalla ex-työntekijän ilmianto

Helsingin poliisilaitoksen talous- ja omaisuusrikosyksikkö sai lokakuussa 2011 tutkintapyynnön epäillystä pörssirikoksesta. Poliisi aloitti asiassa esitutkinnan.

Poliisitutkinnan kohteena oli Suomen tunnetuin yritysvalmentaja, konsultti Jari Sarasvuo. Sarasvuota epäiltiin arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta. Siitä voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Kyse oli tapahtumista ja olosuhteista, jotka liittyivät Sarasvuon hallinnoiman valmennusyhtiön Trainers´ Housen ja internetkonsulttiyhtiö Satama Interactiven yhdistymiseen vuonna 2007.

Kymmenien miljoonien eurojen yrityskaupan jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon - myös Trainers´ Housessa.

Poliisitutkintaan Sarasvuon toimet joutuivat Trainers´ Housen entisen työntekijän ilmiannon pohjalta. Ex-työntekijä oli toukokuussa 2010 osoittanut Sarasvuolle kirjeen, joka päätyi sittemmin myös markkinoita valvovalle Finanssivalvonnalle. Saamansa ilmiannon perusteella Finanssivalvonta teki tutkintapyynnön poliisille. Markkinavalvontaosaston päällikkö ei halua kommentoida yksittäisiä tapauksia millään tavalla.

– Minä en voi kommentoida yksittäisiä asioita, sanoi Finanssivalvonnan markkinaosaston päällikkö Jarmo Parkkonen 45 minuuttia -ohjelmassa.

Parkkoselta kysyttiin ohjelmassa yleisesti perusteita sille, milloin asia siirretään poliisin tutkittavaksi.

– Silloin jos meillä on syytä epäillä, että väärinkäytös on tapahtunut. Välillä se epäily on huomattavan vahva, välillä vähemmän vahva, Parkkonen sanoi.

"Kaikista miljonäärejä"

Tutkintapyynnön ja poliisin esitutkintapöytäkirjojen mukaan oli syytä epäillä, että Sarasvuo oli antanut totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja omistus- ja ääniosuutensa muuttumisesta liputusilmoituksissaan tammikuussa 2008 ja kesäkuussa 2009. Sarasvuo oli ennen Sataman ja Trainers´ Housen yhdistymistä myynyt omistamiaan Trainers´ Housen osakkeita yhtiön työntekijöille.

Ilmiannossa väitettiin, että osakekaupat eivät olleet todellisia vaan että ne olivat tapa sitoa Trainers´ Housen avainhenkilöt yhtiöön Sarasvuon omassa intressissä. Ilmiantajan mukaan yhtiöiden yhdistymisen jälkeen Trainers´ Housen työntekijöiltä olisi kerätty valtakirjoja ainakin ennen vuoden 2008 yhtiökokousta. Tämä oli Finanssivalvonnan käsityksen mukaan vahva näyttö siitä, Sarasvuo olisi tosiasiallisesti koko ajan kontrolloinut Trainers´ Housen osakkeita ja niiden tuottamia ääniä. Eli että osakkeet olisivat edelleen olleet Sarasvuon määräysvallassa.

Tämän väitteen selvittäminen oli myös yksi poliisitutkinnan lähtökohdista.

Ex-työntekijä kertoo poliisikuulustelussa, että hän oli yhdessä muiden tiettyjen Trainers´ Housen työntekijöiden kanssa sitoutettu yhtiöön osake- ja lainajärjestelyin. Sarasvuo oli hänen mukaansa kertonut, että kyse oli ennakkopalkitsemisesta ja vakuuttanut, että kaikista työntekijöistä tulisi miljonäärejä. Ex-työntekijä irtisanoutui Trainers´ Housesta lokakuussa 2009, koska ei enää uskonut yhtiön tarinaan ja menestykseen.

Ei rikosta

Poliisi kuuli esitutkinnassa Trainers´ Housen työntekijöitä ja johtoa, muun muassa talousjohtajaa. Tämä kiisti kuulusteluissa, että työntekijöiltä olisi kerätty tai vaadittu valtakirjoja yhtiökokouksiin. Esitutkinnassa ilmeni vain, että työntekijöille on ilmoitettu mahdollisuudesta valtuuttaa joku edustamaan itseään yhtiökokouksiin.

Tämän ja rikospoliisin saaman muun aineiston, kuten sähköpostiviestien perusteella poliisi päätti kaksi kuukautta sitten lopettaa esitutkinnan, koska asiassa ei ole enää syytä epäillä rikosta. Samaan tulkintaan päätyivät myös syyttäjä ja Finanssivalvonta poliisin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Näin ollen Sarasvuohon kohdistunut rikosepäily raukesi eikä asia siirtynyt syyttäjän harkittavaksi. Samalla jutun poliisitutkintapöytäkirjat tulivat julkisiksi.

Muutama tutkintapyyntö vuodessa

Finanssivalvonta teki vuonna 2011 yhteensä neljä tutkintapyyntöä poliisille. Yksi niistä oli siis Sarasvuohon kohdistunut tutkinta. Viime vuonna Finanssivalvonta teki viisi tutkintapyyntöä.

2000-luvulla tutkintapyyntöjä on ollut keskimäärin muutamia per vuosi. Ne ovat koskeneet muun muassa sisäpiiritiedon väärinkäyttöepäilyjä ja epäiltyjä tiedottamisrikoksia.

– Me emme katso missä asemassa henkilö on. Jos meillä on syytä epäillä, että joku on toiminut väärin, niin me teemme siitä tutkintapyynnön poliisille. Riippumatta siitä kuka on kyseessä, totesi Finanssivalvonnan osastopäällikkö Jarmo Parkkonen.

Sarasvuo ei kommentoinut

Tiedottamisrikoksesta epäiltynä ollutta Sarasvuota poliisi ei ehtinyt kuulustella ennen tutkinnanlopettamispäätöstä. 45 minuuttia -ohjelma pyysi Sarasvuolta haastattelua. Sarasvuo ei katsonut aiheelliseksi kommentoida ilmiantoa eikä poliisitutkintaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot