Mainos
Mainos

45 minuuttia: Tarkista ainakin nämä ennen kuin myyt kultasi

Kullan myyjän kannattaa olla tarkkana. Illan 45 minuuttia -ohjelman testin mukaan eri kullanostajilta samasta korusta saatu hinta vaihtelee suuresti. Valppaana on hyvä olla myös kullan leimojen ja punnitusvaakojen kanssa.

Korun ulkonäkö ei välttämättä kerro, onko se aito vai ei. Korun kultapitoisuuden näkee kuitenkin siinä olevasta leimasta. Esimerkiksi 14 karaatin kullan leima on 585.

–Tuotteesta pitäisi löytyä pitoisuusleima ja nimileima. Jos tuotteesta löytyy vielä tarkastusleima eli kruunu sydämessä, tuote on puolueettoman tarkastuslaitoksen eli Inspectan tarkastama. Silloin pitoisuudesta voi olla varma, neuvoo Inspectan jalometallitarkastaja Jenni Sipi.

Jos leimaa ei ole, voi vaatia happokokeen ennen kullan myymistä. Testi kertoo suuntaa antava tietoa kullan pitoisuudesta.

Osa vaaoista laittomia

Röyhkeimmät ostajat punnitsevat korut laittomilla vaaoilla, vaakoja valvovasta Tukesista kerrotaan.

– Hyvä varmistus oikean painon saamiseksi on punnita tuote itse etukäteen ja tehdä hinta-arvioita eri yrityksissä, sanoo Tukesin kenttätarkastaja Anneli Pärssinen.

Vaa'assa tulee näkyä Inspectan tarkastustarra. Vaa'an voi saada näyttämään väärin esimerkiksi puhalluksella tai täräytyksellä. Taskulaskimen kokoisiin vaakoihin ei kannata luottaa.

45 minuuttia -ohjelmakertoo tänään tarkemmin kullan hintavertailun kannattavuudesta.

Katso Raija Kantomaan juttu:

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme