Mainos

45 minuuttia: Tela laittoi kokeneimmat ulos: Se oli kuin märkä rätti

Työeläkevakuuttajien etujärjestö Tela lobbaa työurien pidentämisen puolesta, mutta omasta organisaatiosta kokeneimmat saivat lähteä.

Tela on viime aikoina muuttanut organisaatiotaan. Uudessa organisaatiossa työskentelevät pääosin samat ihmiset kuin vanhassakin - muutamia iäkkäimpiä työntekijöitä lukuun ottamatta. Viimeisen vuoden aikana Telan noin 20 hengen organisaatiosta on tavalla tai toisella lakannut työskentelemästä viisi yli 60-vuotiasta työntekijää, joilla kaikilla oli takanaan pitkä työura Telassa. Heistä yksi on riitauttanut irtisanomisensa Telasta.

Kaikki irtisanotut eivät ole riitauttaneet työnsä loppumista.

- Ei kai vakavasti masentunut ihminen halua ruveta tappelemaan, yksi irtisanotuista sanoo.

Palkkaa alennettiin roimasti

Telaan tuli uusi johtaja syksyllä 2011, kun Suvi-Anne Siimes aloitti Telan toimitusjohtajana. Hän tapasi kaikki alaisensa henkilökohtaisessa keskustelussa.

- Se oli sellainen keskustelutilaisuus, jossa sai kertoa suunnitelmistaan ja siitä, mitä osaa. Uusista tehtävistä ei kerrottu, entinen työntekijä muistelee.

Vuoden 2012 alussa käynnistyivät yt-neuvottelut ja samaan aikaan tehtiin myös organisaatiouudistusta. Helmikuussa työntekijät saivat allekirjoittaakseen uudet työsopimukset. Tämän työntekijän kohdalla uudessa työsopimuksessa palkka oli laskenut lähes 1500 euroa entisestä.

- Se oli totaalinen yllätys ja shokki, kuin märkä rätti vasten kasvoja. En osannut sanoa siihen mitään muuta kuin että en ainakaan heti pysty sitä allekirjoittamaan, hän sanoo.

Monivaiheisen prosessin lopputuloksena oli se, että työntekijä ei koskaan alkanut tehdä uuden toimenkuvan mukaista työtä. Sen vaihtoehtona tarjottiin irtisanomista. Näin kymmenien vuosien työura loppui irtisanotuksi tulemiseen.

Moni olisi halunnut jatkaa

Kaikki Telassa yt-neuvottelujen ja organisaatiouudistuksen jälkeen työnsä lopettaneet ovat yli 60-vuotiaita. Kolme irtisanottiin, kaksi on lopettanut työskentelyn muista syistä. Kaikki työskentelivät aiemmassa organisaatiossa eläketiedotuksessa.

Erään 45 minuuttia -ohjelman haastatteleman työntekijän on ollut vaikea hyväksyä tapa, jolla työt loppuivat.

- Työ oli kivaa ja mielenkiintoista. En kuitenkaan halunnut pitkällä työkokemuksella papereita pyörittämään, hän kertoo.

- Tästä minulle tuli sellainen olo, että vanhemmat vain haluttiin ulos ja pääasiassa iän vuoksi. Työnantaja varmasti tietää, ettei yli 60-vuotiailla ihmisillä, joilla on asiantuntemusta eläketurvasta, ole Suomessa valtavasti työpaikkoja tarjolla.

Eläketiedotuksessa iso osa työstä oli asiantuntijoiden kouluttamista eläketurva-asioissa. Osa tehtävää oli työurien pidentämisestä puhuminen. Moni Telasta lähteneistä työntekijöistä olisi mieluusti jatkanut vielä työntekoa.

Telan mukaan irtisanomisilla ei ole mitään tekemistä työntekijöiden iän kanssa. 45 minuuttia kertoo, miten Tela perustelee ikääntyneiden työntekijöiden lähtöä talosta.

Katso Elisa Tikkasen juttu (45 minuuttia 27.2.2013)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot