Mainos
Mainos

70 prosenttia pikkufirmoista ei noudata työterveyshuoltolakia

Valtaosa alle 10 hengen yrityksistä ei noudata lakia työterveyshuollosta. Työterveyslaitoksen mukaan kaksi kolmesta pienestä yrityksestä ei järjestä työterveyshuoltoa.

- Pienyritysten työterveyshuollon kattavuus on huonolla tolalla. Alle kymmenen henkilön eli mikrokokoisten yritysten työterveyshuollon kattavuus on noin 30 prosentin luokkaa, kertoo TTL:n professori Kaj Husman.

Jo se, että yrityksen omistajalla on yksi työntekijä, tuo firman työterveyshuoltolainsäädännön piiriin. Työterveyslaitoksen mukaan syyt ontuvaan tilanteeseen löytyvät tietämättömyydestä ja tarkastajien riittämättömyydestä.

- Ensimmäinen ja päällimmäinen syy tuntuu olevan tiedon puute, ja sitten kun aletaan palveluja hankkimaan, sanotaan, että se on monimutkaista. Ja sitä se ei kyllä ole, Husman sanoo.

Tarkastajien määrää leikataan lisää

Husman kertoo myös, että valvontaviranomaisten määrä on täysin riittämätön. Tämä myönnetään myös Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.

- Etelä-Suomen hallintovirastolla työsuojelun vastuualueella on 120 000 työpaikkaa ja tarkastavaa henkilöstöä meitä on 120. Totta kai tämä henkilöstöresurssi pistää reunaehdot sille, että mitä tarkastetaan ja milloin, sanoo tarkastaja Ulla Arvo.

Arvon mukaan tarkastuksen sattuessa yritykset suhtautuvat yleensä positiivisesti viestiin siitä, että työntekijöiden työterveyshuolto kuuluu työnantajan harteille. Jos sitä ei löydy, tarkastaja antaa määräajan, jonka aikana huolto pitää järjestää. Ajan umpeuduttua virastosta käydään joko paikalla tai pyydetään kirjallinen työterveyshuollon solmimisesta tehty sopimus.

Alueen työsuojelujohtaja Kaarina Myyri-Partasen mukaan jo leikatusta nipistetään vielä lisää. Vuoteen 2015 mennessä tarkastajien määrästä vähennetään Suomessa 25 henkilötyövuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että työterveyshuollon tarkastuksia supistetaan niin, että kolmen vuoden päästä niitä tehdään vuosittain 2000 kappaletta vähemmän kuin nyt.

"Tarkastajat eivät puuttuneet"

MTV3 Uutiset kävi haastattelemassa erästä 50 hengen yrityksessä työskentelevää naista, joka kertoi, kuinka hänen työpaikallaan rikotaan yhtä lailla lakia työterveyshuollosta. Nainen kertoo myös, että tarkastajat olivat käyneet hänen työpaikallaan, mutta eivät puuttuneet epäkohtiin.

- On kyllä käyty paikalla, mutta ei ole puututtu. On tehty esimerkiksi melumittauksia, kertoo työntekijä.

Naisen mukaan työpaikalla on käytäntönä vain työhöntulotarkastus, mutta sen toteutumista ei valvota laisinkaan.

Kaj Husman, onko työhöntulotarkastus riittävä työterveyshuolto?

- No ei ole, professori nauraa.

Työterveyslaitoksen mukaan kyse ei voi olla rahasta, sillä työterveyshuollon kustannukset vaihtelevat sadasta kahteensataan euroon vuositasolla työntekijää kohti. Summa on sama kuin kulut yhden päivän sairaslomasta.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 27.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme