Mainos
Mainos

Aalto-professori: Uusiutuvalla energialla kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja

Vaihtoehtoinen energia pystyy jo haastamaan ydinvoiman kustannustehokkuudessa. Teknillisen fysiikan professori Peter Lundin mukaan energiankäytön tehostamisella ja uusilla teknologioilla saadaan aikaiseksi yhteispaketti, jonka hinta voi jäädä jopa ydinvoimaa halvemmaksi.

- Energiatehokkaita ratkaisuja löytyy valtava määrä. Seuraavan 10-15 vuoden aikana meillä löytyy puolentoista Olkiluoto kolmosen verran tehostamispotentiaalia, Lund sanoo.

Lundin mukaan Suomessa on erittäin korkea osaaminen uusiutuvissa energiamuodoissa. Suomalaista osaamista hyödyntämällä saataisiin luotua kotimarkkinat, jotka lisäisivät työllisyyttä ja loisivat Suomelle uuden vientivaltin.

Esimerkiksi Saksassa on kymmenessä vuodessa luotu 300 000 uutta työpaikkaa. Samanlainen kehitys olisi mahdollista myös Suomessa.

- Arvion mukaan, jos oltaisiin ydinvoimalan sijaan satsattu suomalaiseen teknologiaan, se olisi tuonut 30- 40 000 uutta työpaikkaa, Lund sanoo.

- Rakentamisvaiheessa projektit ovat pienempiä, joten luotetaan paikalliseen työvoimaan. Myös laitteet tilattaisiin suomalaisilta tuottajilta, Lund toteaa.

Uusi teknologia yhä suositumpaa

Uusiutuvat energiat ovat maailmalla kovassa kasvussa ja energiaratkaisuja mietitään jatkuvasti uudelleen. Lundin mukaan aurinkovoimalla oli viime vuonna 100 prosenttia kasvua ja tuulivoimallakin kymmeniä.

- Nyt odotetaan vielä uutta buumia, jonka jälkeen uusi teknologia voi olla jo vanhaa halvempaa, hän sanoo.

Lundin mukaan Suomessa on hyvä pohja menestykselle, mutta kotimaasta puuttuvat markkinat ovat johtaneet firmojen myyntiin ulkomaisille toimijoille.

- Fiksuilla päätöksillä ja suomalaisuuteen tukeutumisella meillä on suuret mahdollisuudet, Lund sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme