Mainos
Mainos

Äänekosken amebatartunnan syy täysi mysteeri – tänään lisätietoa

Keski-Suomessa Äänekoskella ihmisiin levinneestä bakteriaepidemiasta saadaan tänään lisätietoa. Tiedotustilaisuus vesikriisistä järjestetään iltapäivällä. 

Jo yhteensä 55 ihmistä Äänekoskella on antanut positiivisen näytteen suolisto-oireita aiheuttavasta amebatartunnasta.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tarja Pitkänen kertoo, että tähän mennessä Äänekosken talousvedestä otetuista näytteistä on löytynyt ainoastaan suolistoperäisiä bakteereja. Kyseistä amebaa eli dientamoebe fragilista ei ole ainakaan vielä löytynyt talousvedestä.

– Dientamoeba Fragilis on ihmisten suolistoparasiitti, joka voi levitä vaikka sormista suuhun, jos on ulosteella likaantuneita pintoja tai sitten ruoan ja juoman välityksellä. Vesi on myös yksi lähde. Jos vaikkapa jätevesi on liannut talousveden. Se ei kuitenkaan ole normaalitilanne Suomen olosuhteissa, mutta se voi olla myös yksi altistusreitti. 

Epidemian alkuperää on Äänekoskella pyritty selvittämään myös infektioon sairastuneille tehdyn kyselytutkimuksen avulla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme