Mainos
Mainos

Äänestäminen vilkastui päivän mittaan

Äänestysaktiivisuuden uskotaan kuitenkin jäävän edelliskertaa laimeammaksi.

Äänestäminen presidentinvaalissa on vilkastunut laimean aamupäivän jälkeen. STT:n haastattelemista vaalivirkailijoista eräät ennakoivat, että äänestysaktiivisuus jäisi kuitenkin alhaisemmaksi kuin edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Useilla helsinkiläisillä äänestyspaikoilla hiljaisen aamun jälkeen äänestys oli selvästi vilkkaampaa iltapäivällä. Itä-Helsingin Myllypurossa jo viisi kertaa vaalivirkailijana toiminut Kaija Puhakka kertoo kuitenkin, että äänestäjiä kävi iltapäivällä normaalia vähemmän.

Itä- ja Keski-Suomessa verkkaisena alkanut äänestystahti vilkastui selvästi iltapäivällä. Lounasajan jälkeen ja television hiihtolähetysten päätyttyä äänestyspaikoille syntyi jonoja. Myös nuoret havahtuivat äänestämään.

Kello 16:n tienoissa äänestysprosentit liikkuivat useimmilla äänestyspaikoilla 50:n ja 60:n välillä. Luvuissa ovat myös ennakkoäänet. Aamupäivällä vaivoin 30 prosenttia ylittänyt Jyväskylän Halssila paransi iltapäivällä lähes 58 prosenttiin. Joensuun keskikaupunki lähenteli 64 prosenttia.

Mikkelin Tuppurala on lähes kaikissa vaaleissa osunut valtakunnalliseen keskiarvoon. Tuppuralan ennuste viittasi päivän äänestysvilkkauden päätyvän 71,5 prosenttiin, mikä olisi viime vaaleja alempi luku.

Äänestäjien virta tamperelaisille äänestyspaikoille on ollut vaalipäivän mittaan tasaista. Tampereen keskustan tuntumassa Pyynikillä äänestäjät ovat olleet iäkkäitä, mikä vaalilautakunnan puheenjohtajan Arja Ederin mukaan vastaa asukkaiden ikärakennetta.

101-vuotias heti paikalla

Pyynikillä äänestäjien paljous yllätti vaalilautakunnan jäsenet ja kansalaiset pitikin jakaa kahteen jonoon, jotta kaikki mahtuisivat odottamaan vuoroaan. Eder tiesi odottaa innokasta tunnelmaa, sillä Pyynikillä ensimmäisen äänestäjän kunniasta käydään jopa leikkimielistä kisaa. Vanhin äänestäjä, 101-vuotias nainen saapui äänestämään ja juhlakahville varhain äänestyspaikan ovien avauduttua.

- Täällä on äänestetty valoisassa ja energisessä tunnelmassa. Joka sadannen äänestäjän saadessa piiraskahvit, niitä on saanut tarjota yllättävän tiuhaan, Eder laskee.

Länsi-Tampereella Tesomalla puheenjohtaja Ilkka Rosendahl pettyi nuorten vähäiseen äänestysaktiivisuuteen. Rosendahl luotti aamun ajan, että nuoret äänestäjät virkoaisivat illan riennoista äänestämään, mutta iltapäivän kuluessa heitä ei ollut juurikaan paikalla näkynyt. Neljään mennessä Tesoman äänestysprosentti oli 60:n tuntumassa, pääosin varttuneiden äänestäjien voimin.

- Nuoria äänestäjiä ollaan erikseen onniteltu ja kiitetty aktiivisuudesta. Kun paikalle tulee paljon mummoja rollaattoreillaan, luohan se ikävän kontrastin, Rosendahl ynnää.

Hervannan kaupunginosassa sijaitsevalla Ahvenisjärven koululla äänestäjien ikäjakauma taittui puolenpäivän jälkeen. Puheenjohtaja Jarmo Leino silmäili, että neljän aikaan valtaosa äänestäjistä oli 80-luvulla syntyneitä. Leinon äänestysalueella oli neljään mennessä ylitetty edellisten eduskuntavaalien äänestysinto. Neljään mennessä äänestysalueen äänioikeutetuista äänensä oli antanut hiukan yli 57 prosenttia. Ahvenisjärvellä äänet annettiin virallisen tunnelman vallitessa.

- Aina välillä jonossa hersyy herja, mutta kyllä täällä asiallisesti ollaan oltu, Leino tiivistää.

Lapissa tavallista vähemmän äänestäjiä

Lappilaisten äänestysinto näytti sunnuntai-iltapäivällä jäävän normaalia valjummaksi. Enontekiön Hetan äänestyspaikassa oli kello 15 mennessä käynyt äänestämässä vasta noin 70 kuntalaista. Keskusvaalilautakunnan sihteeri Kari Vienola arvioi, että Hetan koulukeskuksessa voisi käydä päivän aikana reilut kaksisataa äänestäjää.

Vienola arvelee, että television urheilukisat ovat pidättäneet äänestäjiä kotonaan, ja uurnille tultaisiin vasta iltasella. Ennakkoon enontekiöläisistä äänesti vajaat 30 prosenttia.

Rovaniemellä kaupunkilaisten äänestysinto näytti iltapäivällä selkeästi kuuden vuoden takaisia vaaleja heikommalta.

- Äänestysaktiivisuus näyttäisi jäävän 70 prosenttiin. Edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänesti liki 80 prosenttia, keskusvaalilautakunnan sihteeri Pekka Lemmetty sanoo.

Vuoden alussa perustetussa Rovaniemen kaupungissa on peräti 38 äänestyspaikkaa. Paikoista suurin osa on kylissä, entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueella. Kylien ja keskustan välillä ei Lemmetyn mukaan ole havaittavissa eroja äänestysinnokkuudessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme