Mainos
Mainos

Aarikka joutui tunnetun vaatefirman plagioinnin kohteeksi?

Suomalainen koruyhtiö Aarikka on joutunut plagioinnin kohteeksi. Tunnettu amerikkalainen vaatemerkki American Apparel myy nettikaupassaan Yhdysvalloissa käsin tehtyjä kaulakoruja jotka ovat täydellisiä kopioita Aarikan 1980-luvulla tuotannossa olleesta Caribia-korusta. Koru on yhtiön perustaneen Kaija Aarikan suunnittelema ja se oli Suomessa myynnissä vuosina 1984-1987.

American Apparellin sivuilla yhtiö myöntää, ettei tuote ole heidän omansa vaan osa heidän Multibrand -kokoelmaa ja kopio heidän ihailemansa yhtiön tuotteesta. Missään ei kuitenkaan mainita, että tuote on kopioitu juuri Aarikalta.

Aarikan pääsuunnittelijan Pauliina Aarikan mukaan yhtiöltä ei ole kysytty lupaa korun kopioimiseen. Kopioinnin varmistamiseksi, yhtiö tilasi itselleen yhden kappaleen.

– Jos koru varmistuu plagioinniksi, mietitään otetaanko yhteyttä ja millä lailla, lakimiesten välityksellä vai itse, Aarikka kertoo.

Pauliina Aarikka ei ole ennen törmännyt vastaavanlaiseen kopiointiin.

– Jotain kopiointia on joskus ollut, mutta näin yks yhteen se ei ole koskaan ollut.

Aarikka myöntää kuitenkin kopioinnin olevan imartelevaa.

– 1980-lukuhan on nyt muotia. Kyseinen koru on tullut meidän mallistoon 80-luvulla ja se oli erittäin suosittu koru. Se on nyt ajankohtainen ja ymmärrän, että he ovat iskeneet siihen silmänsä.

Caribia-koru maksoi aikoinaan 79 ja 89 markkaa. Kopiosta pyydetään 50 dollaria.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme