Mainos
Mainos

Aceh-kriisin osapuolet saapuvat Suomeen sopimusta varten

Presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä neuvotellun rauhansopimuksen on määrä päättää lähes 30 vuotta Indonesian läntisintä maakuntaa piinannut konflikti.

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) edustajien on määrä huomenna saapua Suomeen maanantaista rauhansopimuksen allekirjoitustilaisuutta varten.

Jakarta Post -sanomalehden mukaan Indonesian puolesta vielä julkistamattoman sopimuksen allekirjoittaa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolmassa oikeus- ja ihmisoikeusministeri Hamid Awaluddin.

Maan delegaation johtaja on turvallisuus-, poliittisten ja oikeudellisten asioiden koordinointiministeri A. S. Widodo.

Presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä neuvotellun rauhansopimuksen on määrä päättää lähes 30 vuottaIndonesian läntisintä maakuntaa piinannut konflikti, jossa on tähän mennessä kuollut 15 000 ihmistä, pääosin siviilejä.

Jakarta Postin torstaisen pääkirjoituksen mukaan sen jälkeen kun Indonesian hallitus ja parlamentti asettuivat tukemaan sopimusta, kriittinen kysymys onnistumisen kannalta on Indonesian armeijan suhtautuminen.

-Tähän asti armeijan korkein johto on pysynyt lojaalina presidentille (entinen kenraali Susilo Bambang Yudhoyono) hyväksymällä sopimuksen.

Nähtäväksi kuitenkin jää, edistävätkö kaikki armeijan tasot, erityisesti kentällä toimivat, rauhansopimuksen toimeenpanoa vai vaarantavatko he sen.

Sopimusta tarkkailemaan perustetaan EU:n ja Kaakkois-Aasian maiden siviilikriisinhallintaoperaatio, jonka 50:stä asiantuntijasta koostuva etujoukko aloittaa työnsä heti, kun muste rauhansopimuksessa on kuivunut.

Suomalaisten 12-henkinen ryhmän on jo lähtenyt maakuntaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme