Mainos
Mainos

Aceh-neuvottelut jatkuvat tänään

Presidentti Martti Ahtisaaren johdolla käytävät neuvottelut ovat ensimmäiset osapuolten aselevon kaatumisen jälkeen.

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) neuvottelut jatkuvat tänään Helsingissä. Eilen presidentti Martti Ahtisaari tapasi molemmat osapuolet erikseen, kertoi Ahtisaaren toimisto Crisis Management Initiative (CMI) verkkosivullaan.

Helsingin neuvottelut ovat ensimmäiset sen jälkeen kun aselepo osapuolten välillä kaatui 20 kuukautta sitten. GAM:n itsenäisyystaistelu Acehissa on jatkunut jo lähes 30 vuotta.

-Olemme julistaneet tulitauon, niin että avustusjärjestöt voivat tehdä tehokkaasti työtään niiden hyväksi, jotka tarvitsevat apua, sanoi GAM:n tiedotuksesta vastaava Bakhtiar Abdullah.

-Nyt toivomme vastakaikua hallitukselta - - tämä on mahdollisuus, joka toivottavasti johtaa johonkin muuhun myöhemmin, hän jatkoi.

Indonesian hallitus on ilmoittanut hylkäävänsä kaikki vaatimukset maakunnan itsenäisyydestä.

-Voimme harkita sellaisia vaihtoehtoja kuin antautuvien GAM:n jäsenten armahdus tai auttaminen, sanoi turvallisuusministeriön tiedottaja Demak Lubis.

Backman: Ahtisaaren toimistolle rahoitusta valtiolta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ehdottaa presidentti Martti Ahtisaaren toimistolle perusrahoitusta valtiolta.

Backman perustelee Aamulehdessä valtionavun tarpeellisuutta sillä, että Ahtisaaren työ on maailmalla arvostettua ja uraauurtavaa. Nyt valtio maksaa ainoastaan entiselle presidentille taatun sihteerin palkan.

Tukea Ahtisaaren toimistolle on esittänyt myös kansanedustaja Liisa Jaakonsaari. Hanke kaatui kuitenkin viime vuonna ulkoministeriön kielteiseen lausuntoon.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme