Mainos
Mainos

Adventtikirkko tiesi hyväksikäyttöepäilyistä jo aiemmin

Suomen Adventtikirkon johto on tiennyt lasten hyväksikäyttöepäilyistä jo vuosi sitten. Epäilyjen julkitulo toissapäivänä on vaikeuttanut kirkon toimintaa.

Suomen Adventtikirkon johto on tiennyt epäillyistä lasten hyväksikäyttötapauksista jo vuoden ajan. Suomen Adventtikirkon esimies Erkki Haapasalo on vahvistanut, että epäilyt tulivat vuosi sitten tiedoksi Adventtikirkon lasten ja nuorten hyvinvointitoimikunnalle.

Epäillyn hyväksikäytön mahdolliset uhrit olivat siinä vaiheessa jo täysi-ikäisiä.

- Asian saattamisessa viranomaisten tietoon kirkko on toiminut Adventtikirkon ulkopuolelta tulevan lainopillisen neuvon mukaan, Haapasalo sanoo.

Adventtikirkon tässä asiassa käyttämää lakiasiantuntijaa ovat suositelleet muun muassa Tampereen lasten suojeluviranomaiset, Haapasalo luki tiedotteesta. Hänen mukaansa juristi ei lausunnossaan suositellut asian saattamista poliisin ja tuomioistuimen käsiteltäväksi.

Lakimies oli katsonut tapaukset rikosoikeudellisesti vanhentuneiksi ja luonteeltaan henkilökohtaisiksi, jolloin "rikosoikeudellisista toimenpiteistä päättäminen on suotavaa jättää jutun asianomistajien eli uhrien harkintaan". Adventtikirkon käsityksen mukaan kukaan lapsi tai nuori ei ole lastensuojelulain tarkoittamassa vaarassa, joten adventtikirkolla ei ole lain määräämää ilmoitusvastuuta lastensuojeluviranomaisille.

Kirkon tiedossa olevat epäillyt tapaukset olivat jo niin vanhoja, että mahdolliset uhrit ovat täysi-ikäisiä.

- Jos keskusrikospoliisi on omissa tutkimuksissaan saanut selville tuoreempia tapauksia, sellaisista adventtikirkko ei ole ollut tietoinen, Haapasalo sanoo.

Kirkon työntekijöille asiattomia viestejä

Suomen Adventtikirkon työntekijät ovat saaneet asiattomia viestejä ja kirkon normaali arkipäivän toiminta on häiriintynyt lasten hyväksikäyttöepäilyjen tultua julkisuuteen.

- Työntekijät ovat saaneet ainakin sähköpostiviestejä, joissa on toivotettu helvettiin. En tiedä tarkalleen, kuinka paljon viestejä on tullut, mutta jonkun verran kuitenkin, kertoo Haapasalo.

Jupakka on myös haitannut kirkon normaalia arkipäivän toimintaa.

- Moni sellainen tehtävä, joka olisi pitänyt hoitaa, on nyt jäänyt vähemmälle huomiolle, kun puhelimet pärisevät, Haapasalo toteaa. Hänen mukaansa on toistaiseksi liian aikaista kommentoida muulla tavoin kohun vaikutusta kirkon sisäiseen toimintaan.

-Kirkon sisällä ei olla vielä ehditty miettiä mitään erityistoimia, kun tämä on niin tuore asia. Antaa poliisin tehdä rauhassa työtään. Uskomme, että keskusrikospoliisi tekee hyvää työtä ja kaikki asiat selviävät aikanaan, Haapasalo sanoo.

Haapasalo toteaa kirkon sisäisen pyykinpesun riippuvan siitä, millaisia johtopäätöksiä poliisitutkinnan tuloksista on aikanaan vedettävissä.

Suomen Adventtikirkkoon kuuluu kaikkiaan noin 5500 jäsentä. Adventtikirkon suomalaisen piirikunnan keskushallinto sijaitsee Tampereella ja sen yhteydessä toimii myös kirkon Pohjois-Suomen lähetyksen hallinto. Ruotsinkielisen Adventtikirkon hallintotoimisto on Helsingissä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme