Mainos
Mainos

Adventtikirkon hyväksikäyttöepäilyt syyteharkintaan

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi lasten hyväksikäyttöepäilyihin liittyvän tutkinnan Suomen Adventtikirkon tapauksen kohdalta. Tutkinnassa kuulusteltiin yli 60 ihmistä.

Keskusrikospoliisi

Epäilyt lasten hyväksikäytöstä Suomen Adventtikirkossa menevät syyteharkintaan. Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi epäilyihin liittyvän tutkinnan. Tutkinnassa on kuulusteltu 60:tä ja puhuteltu 23:a ihmistä.

Esitutkinta-asiakirjat toimitetaan valtakunnansyyttäjänvirastoon ensi viikon aikana, minkä jälkeen tiedotuksesta vastaa valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä. KRP ja syyttäjä ovat sopineet, ettei KRP tiedota esitutkinnan tuloksista tai sen sisällöstä.

Adventtikirkon tiedottajan Kalervo Aromäen käsityksen mukaan poliisilla on ollut useita epäiltyjä, joista kolme on työskennellyt kirkon piirissä ja ainakin kaksi kuulunut muuten kirkkoon. Aromäen mukaan kaikki rikokset ovat tapahtuneen niin kauan sitten, että ne ovat jo vanhentuneita. Ainakin kirkon työntekijöiden tekemiksi epäillyt hyväksikäyttötapaukset tapahtuivat hänen mukaansa 1980-luvulla. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö vanhenee rikoksena kymmenessä vuodessa.

Adventtikirkko vakuuttaa, että epäiltyjen työt kirkon piirissä ovat joka tapauksessa ohi, vaikkei rikosoikeudellista rangaistusta tulisikaan. Kanta tuodaan esille tiedotteessa, jonka Adventtikirkko lähetti STT:lle.

Poliisi sai paljon uusia vihjeitä

Tutkinnan yhtenä lähtökohtana oli KRP:n haltuunsa saama kirje, jossa 17 Adventtikirkon jäsentä kertoi huolensa hyväksikäytöstä Adventtikirkon piirikunnan johtokunnalle. Kirjeestä kerrottiin syyskuussa esitetyssä TV 1:n MOT-ohjelmassa. Ohjelman mukaan kirjeessä kerrottiin, että kaksi kirkon pastoria oli jo pitkään käyttäytynyt sopimattomasti lapsia ja nuoria kohtaan.

Alussa poliisilla oli tutkittavana kymmenkuntaan poikaan kohdistuneet rikokset. Tutkinnan kuluessa poliisi sai paljon uusia vihjeitä, joissa viitattiin myös tyttöihin kohdistuneeseen hyväksikäyttöön. Uhriksi epäiltyjen lopullista määrää ei ole tiedossa. Hyväksikäyttöä epäillään tapahtuneen ainakin seurakunnan sisäoppilaitoksessa ja Toivonlinnan yhteiskoulussa Piikkiössä.

Tapausten tulo julkisuuteen aloitti kiivaan keskustelun siitä, miksei Adventtikirkko puuttunut piirissään tapahtuneeseen hyväksikäyttöön. Tänään lähetetyssä tiedotteessa mietitään edelleen samaa asiaa.

- Ensinnäkin väärinkäytön kohteeksi joutuneen on vaikea puhua tapahtuneesta. Toisaalta yhteisömme jäsenille on saattanut olla vaikeaa ajatella tämän kaltaista pahaa tapahtuvan. Adventtikirkolla on korkeat seksuaalimoraaliset ihanteet ja valtaosa jäsenistöstä pyrkii elämään niiden mukaan. Tämä on saattanut suorastaan estää huomaamasta hyväksikäyttöä siinä, missä sen joku toinen hyvinkin havaitsisi, pohditaan tiedotteessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme