Mainos
Mainos

Afganistanin suuri oopiumsato tuo heroiinia Suomeen

Afganistanissa on tänä vuonna korjattu kaikkien aikojen toiseksi suurin oopium-sato. Ennätyssato lisää suoraan unikosta jalostettavan heroiinin tuotantoa. Suomessa heroiinin tarjonta on ollut viime vuosina vähäistä, mutta ennätyksellinen sato saattaa lisätä myös meille tulevan heroiinin määrää.

Afganistanilaisilla huumeviljelmillä työskentelee usein koko kylän väki, myös nuoret. Kouluikäiset lapset myyvät unikonsiemeniä torilla jotta voisivat ostaa mm. koulutarvikkeita ja ruokaa.

Afganistanin väliaikaishallinto on yrittänyt tuhota unikkopeltoja ja julistanut huumekasvien viljelyn laittomaksi. Presidentti Hamid Kartzai totesi jo vuosi sitten., että huumeiden tuotanto ja välitys kulkee aina käsi kädessä terrorismin kanssa.

Asiantuntijoiden mukaan Kartzain hallinto ei pysty viljelyä estämään. Huumeita moraalittomana pitäneen talebanvallan kaaduttua oopiuminviljeljely on puhjennut Afganistanissa uuteen kukoistukseen. Tämän vuoden sato tuotti 3 600 tonnia oopiumia, kasvua edellisvuoteen kuusi prosenttia.

Tuotannon takana maakunnissa ovat paikalliset sotapäälliköt, jotka rahoittavat huumetuotoilla yksityisarmeijoitaan.

YK:n huume- ja rikosviraston mukaan huumekaupan tuhoaminen on aseistariisunnan ohella Afganistanin suurin haaste.

Myös Suomeen

Suomessa heroiinimarkkinat on suurelta osin korvannut Subutexin katukauppa. Afganistanin tämänvuotista oopiumsatoa korjataan kuitenkin todennäköisesti myös meillä.

Afganistanin unikkopellot tuottavat jopa 90 prosenttia Euroopan heroiinista. Huumeet salakuljetetaan länteen tämän niinsanotun Balkanin reitin kautta. Sieltä heroiinia päätyy myös Moskovaan ja Pietariin.

- Pietari ja pietarin alue on sitten se lähtökohta mistä heroiini tulee suomeen joka suoraan itärajan yli tai sitten koukaten baltian maiden, lähinnä viron kautta, sanoo rikosylikonstaapeli Jaakko Sonc Keskusrikospoliisista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme