Mainos
Mainos

Afganistanissa mielenosoitus rauhanturvaajia vastaan

Luoteis-Afganistanissa toimivassa ISAF-joukkojen alueellisessa jälleenrakennusryhmässä on kymmenen suomalaista rauhanturvaajaa. Suomalaisten kerrotaan kuitenkin olevan kunnossa.

Maimanassa, Afganistanin luoteisosassa on osoitettu mieltä ISAF-joukkojen leirin edustalla. Leirissä on kymmenen suomalaista rauhanturvaajaa. Lisäksi leirissä on norjalaisia ja englantilaisia rauhanturvaajia ja siviilityöntekijöitä.

Hyökkäys Afganistanin rauhanturvaoperaatioon osallistuvien norjalaisten rauhanturvaajien esikuntaan alkoi mielenosoituksena, mutta jatkui aseellisena hyökkäyksenä. Leiriin ammuttiin käsiaseilla, ja sinne heitettiin polttopulloja ja käsikranaatteja.

Mielenosoittajia oli pääesikunnan saaman tiedon mukaan kaikkiaan 200-300. Mielenosoittajien yritys tunkeutua leiriin torjuttiin aluksi kyynelkaasulla ja norjalaisten rauhanturvaajien varoituslaukauksilla. Tilanne alkoi rauhoittua iltapäivällä vasta kun paikalle saapui lisävoimia: poliisi, brittiläinen joukkue sotilaita ja komppania Afganistanin armeijan sotilaita.

Puolustusvoimien pääesikunta on vahvistanut, ettei suomalaisia rauhanturvaajia ole loukkaantunut mielenosoituksessa. Sen sijaan mielenosoittajien aseellisessa hyökkäyksessä loukkaantui lievästi viisi norjalaista. Uutistoimisto Reutersin mukaan mielenosoittajista surmansa sai neljä ja loukkaantuneita on parikymmentä.

-Tukikohdassa on tällä hetkellä yhteensä kymmenen suomalaista. He eivät ole loukkaantuneet. Tukikohdan ulkopuolella noin 3-4 kilometrin päässä on partiomatkalla kahdeksan suomalaista. He odottelevat siellä, kunnes pääsevät takaisin leiriin, kertoo puolustusvoimien viestintäjohtaja Ossi Kervinen.

Puolustusvoimista arvioidaan, että hyökkäys liittyy muslimimaailmaa kuohuttaneisiin pilakuviin profeetta Muhammedista. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

Afganistanissa on tällä hetkellä yhteensä hieman yli 80 suomalaista rauhanturvaajaa kolmessa eri tukikohdassa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 07.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme