Mainos
Mainos

Afrikkalainen sikarutto uhkaa levitä Suomen sikoihin

Sikataloutta uhkaavaa afrikkalaista sikaruttoa on todettu jo useita tapauksia Suomen lähialueilla. Tappavaan tautiin on sairastunut sikoja muun muassa Venäjällä Pietarin lähistöllä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Suomen Sikayrittäjien mukaan tilanne on huolestuttava. Jos tauti leviäsi Suomeen, se aiheuttaisi mittavia taloudellisia tappioita sikataloudelle. EU ei salli sianlihan vientiä jäsenmaista, joissa todetaan sikaruttoa.

Riskinä on taudin leviäminen villisikoihin ja niiden mukana rajan yli. Tauti voi levitä Suomeen myös matkailijoiden tai vierastyövoiman mukana. Evirasta muistutetaan, että matkailijoiden ei pidä tuoda sianlihaa Venäjältä Suomeen.

Taudin torjumista vaikeuttaa se, että afrikkalaiseen sikaruttoon ei ole ennalta ehkäisevää rokotetta toisin kuin tavalliseen sikaruttoon.

– Jos tautia todetaan, siat tapetaan ja joudutaan perustamaan suojavyöhykkeitä sekä estämään eläinten liikkumista, sanoo Eviran eläintautivirologian tutkimusyksikönjohtaja Liisa Kaartinen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme