Mainos
Mainos

Agenda uhkaa lihantuotantoa

EU:n Agenda 2000 -esitys heikentäisi tuoreen selvityksen mukaan suomalaisen naudanlihantuotannon kannattavuutta. Helsingin yliopiston tutkijat huomauttavat kannattavuuden riippuvan yhä enemmän tukipäätöksistä, sillä EU on valinnut linjakseen tuotteiden hintojen alentamisen.

Tutkijoiden mukaan unionin tukijärjestelmä on kuitenkin luotu sen vanhojen jäsenmaiden tarpeisiin. Koska olot ovat Suomessa erilaiset, tukijärjestelmän epäkohdat korostuvat täällä. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan taloustieteen laitoksessa työskentelevät tutkijat arvioivat myös, että nykymuodossaan Agenda 2000 -ehdotus ohjaisi naudanlihantuotantoa eettisesti ja ekologisesti arveluttavaan suuntaan. Esimerkiksi nautojen ruokinnassa siirryttäisiin ilmeisesti yhä enemmän ostettuun väkirehuun luonnollisen laiduntamisen sijasta.

Selvityksen ovat rahoittaneet maa- ja metsätalousministeriö, MTK sekä useat lihateollisuuden yritykset. Sen tekivät tutkijat Timo Sipiläinen, Matti Ryhänen, Risto Seppälä ja Matti Ylätalo.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme