Mainos
Mainos

Aho kaipaa punamultahallitusta

Keskustapuolueen puheenjohtaja Esko Aho haluaisi seuraavan hallituksen pohjautuvan keskustan ja sosiaalidemokraattien yhteistyöhön. Suurtyöttömyys ja kansakunnan eriarvoistuminen vaativat punamultayhteistyön paluuta, kirjoittaa Aho Turun Sanomissa tänään julkaistussa kolumnissaan.

-Punamullan paluu yhteistyövaihtoehtojen joukkoon ei ole puolueasia. Keskusta ja sosiaalidemokraatit voivat varmasti elää ja selviytyä muutoinkin. Mutta maan asioiden tila ei sitä kestä.

Sotien jälkeen pitkään jatkunut punamultayhteistyö päättyi vuonna 1987, kun kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien hallituksen pääministeriksi nousi Harri Holkeri (kok.). Pitkä oppositiokausi oli kokoomukselle raskas, mutta samalla kypsytti puoluetta hallitukseen, arvioi Aho. Hänen mielestään aika on vastaavalla tavalla kypsä punamultahallitukselle seuraavien eduskuntavaalien jälkeen vuonna 1999.

-Törmään aika usein väitteeseen, että punamultayhteistyön esteenä ovat Ahon ja Lipposen huonot välit tai henkilökohtaisten kemioiden yhteensopimattomuus. Tällaiset selitykset ovat tyhjästä nyhjäistyjä. Johtajat ovat ehtineet vaihtua molemmissa leireissä, Aho vakuuttaa.

"Hämmästyttävä viesti menneisyydestä"

Kokoomuksen turkulainen kansanedustaja Ilkka Kanerva päivitteli tuoreeltaan Ahon näkemystä. Hänen mielestään Ahon vaatimus palauttaa punamullan poliittinen valta on hämmästyttävä viesti menneisyydestä.
-Siinä on eltaantuneen ajattelun itsekäs motiivi, hän muotoili Turussa pitämässään puheessa.

Kanervan tulkinnan mukaan Aho haluaa palauttaa Suomeen entisen poliittisen menon eli siis ajan, jolloin vaaleilla ei ollut mitään poliittista merkitystä hallituksen kokoonpanoa rakennettaessa.
-Tällä tavoin keskusta menettää kasvonsa nykypäivän suomalaisten silmissä. Kansanvalta on tarkoitettu myös kepun noudatettavaksi, hän opasti.

Kanerva arveli, että pyrkiessään "vanhaan maailmaan" Aho menettelee poikkeuksellisen epäkypsästi myös oman puolueensa kannalta. Hänen mielestään Aho antaa ohjat demareille kuljettaa kepua sitomalla itsensä "autuaaksitekevään" yhteistyöhön vaihtoehdottomalla tavalla.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme