Mainos
Mainos

Aho: Poliittinen urani pelastui

Vajaan vuoden Yhdysvalloissa Harvardin yliopistolla sapattivapaata viettänyt keskustan puheenjohtaja Esko Aho palasi tänään eduskuntaan. Aho ei halunnut ottaa kantaa poissaolonsa aikana esitettyin vaatimuksiin puolueen jättämisestä lopullisesti Anneli Jäätteenmäen käsiin. Matkansa ansioista Aho kertoo välttyneensä myös poliittisen uran tuhoutumiselta, kun ei ollut enää Hiihtoliiton johdossa Lahden doping-kisojen aikana.

Esko Aho on palannut Suomeen.


Sapattivapaalta palannut keskustan puheenjohtaja Esko Aho ei kadu lähtöään puoluejohtajan paikalta, vaikka tällä välin on keskustan sisällä kehittynyt vahva myötävire sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäen taakse. Ahon mukaan keskustelu on ainakin erilaista kuin silloin, kun hän teki lähtöä Harvardiin. Silloin arveltiin, ettei tästä tulee mitään puheenjohtajan lähtiessä pois. -Nyt jotkut epäilevät, ettei tästä tule mitään kun palaan takaisin. Kumpikohan mahtaa pitää paikkansa Aho ihmetteli. Luopuminen keskustan johtopaikasta väliaikaisesti ei ollut Ahon mukaan virhe. -On vaikea löytää syytä, miksi olisi pitänyt jättää tekemättä niin. Jos varsinkin miettii, mitä Hiihtoliitossa tapahtui, kyllä omat vaihtoehtoni politiikassa olisivat Suomessa sulkeutuneet ilman muuta, hän pohdiskeli. Aho viittasi Lahden MM-kisojen doping-skandaaliin. Mylläkkä vaikutti Harvardistakin katsoen sellaiselta, ettei puheenjohtajalle olisi "jäänyt nahkaakaan päälle". Aho jätti Hiihtoliiton puheenjohtajuuden sapattivuotensa vuoksi viime marraskuussa.

Varsinainen politikointi alkaa vasta elokuussa


Aho jatkaa Kuopion puoluekokouksen päätöksellä puheenjohtajana kesäkuuhun 2002 saakka. Silloin hänellä tulee täyteen 12 vuotta tässä tehtävässä. Jatko tulee Ahon niin halutessa uuden puoluekokouksen punnittavaksi Hämeenlinnassa. Jäätteenmäki luovuttaa puolueen avaimet ja lompakon takaisin puoluetoimistossa pidettävässä kahvitilaisuudessa huomenaamuna. Eduskuntaryhmä kahvittaa Ahon ylihuomenna. Aho aikoo ottaa osaa eduskunnan työhön tiistaina ja keskiviikkona. Hän saa takaisin paikkansa suuressa valiokunnassa ja voi siten osallistua valiokunnan kokouksiin kesäloman aikana. Ahon vapautus kansanedustajan työstä päättyy kesäkuun lopussa. Jos hän ilmoittautuu täysistuntoihin, hän saa runsaan 1100 markan suuruisen palkkion päivältä. Keskustan puheenjohtajan ensimmäiset viikot kotimaassa kuluvat muuttokiireiltä rauhoittumiseen, lueskeluun ja kirjoittamiseen. Politiikka on täysipainoisesti ohjelmassa vasta elokuun puolivälissä, kun keskustan eduskuntaryhmä pitää kesäkokouksensa Oulussa.

Etäisyys antoi uuden näkökulman

Aho lähti Harvardiin uusiutumaan ja keräämään ideoita. Hän sanoi vuoden Atlantin takana olleen mielenkiintoisen mm. Yhdysvaltain historiallisten presidentinvaalien ja taloudessa tapahtuneen, suomalaisiinkin vaikuttavan käänteen vuoksi. Muutaman tuhannen kilometrin päästä katsottuina oman maan asiatkin näyttävät vähän toisenlaisilta. Ahon mukaan kaikki tämä on vaikuttanut siten, että hän ajattelee aika monista asioista toisella tavalla kuin ennen. Kahdeksan kiloa rapakon takana laihtuneen Ahon toivelistalla olivat päällimmäisinä sauna, ruisleipä ja makkara. Jälkimmäisiä eväitä hän nautti eduskunnan kahvilassa vastassa olleiden ryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen ja toisen varapuheenjohtajan Juha Korkeaojan seurassa. Pekkarinen vitsaili esittelemällä vuodesta 1983 eduskunnassa istuneelle Aholle paikkoja. Hän lupasi kertoa tiistaina äänestysnappien käytöstä. Nizza-keskusteluun istuntosalissa osallistunut Jäätteenmäki piipahti hänkin kahvilassa tervehtimässä Ahoa. Sijaisjohtaja olisi tarjonnut kahvit, mutta puheenjohtaja oli jo ehtinyt juoda kupillisen.Ensimmäistä kertaa julkisuudessa esiintynyt keskustan puheenjohtaja Esko Aho oli tänään mukana urheilumarkkinointiseminaarissa Katinkullassa. Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja otti seminaarissa kantaa Lahden MM-hiihtojen dopingskandaaliin. Esko Aho sanoo, että rangaistukset olivat kovia, mutta näin oli meneteltävä. Urheilu on kaupallistunut, eikä perinteistä urheilua ole mahdollista saada takaisin. Euroopassa on muutaman vuoden kuluttua 240 tv-kanavaa ja kilpailu katsojista tulee kovenemaan. Harvat vetovoimaiset urheilulajit tulevat vahvistumaan entisestään, arvioi Aho. Amerikan vuoden aikana selvästi hoikistunut Aho suostui pyynnöstä myös hieman jossittelemaan Hiihtoliiton nykyjohdon toiminnasta Lahden MM-käryjen tiimoilta. -Jälkikäteen jäi miettimään sitä, kuinka perusteellisesti Jari Isometsän tapauksen jälkeen tilanne käytiin läpi. Kriisin jälkeen on aivan välttämätöntä tehdä pahimman mahdollisen vaihtoehdon arviointi, jotta seuraavissa vaiheissa voidaan toimia. En tiedä toimittiinko tässä tapauksessa näin. Joka tapauksessa Lahden tapahtumat olivat varmasti kaikille luottamushenkilöille ja osalle toimihenkilöistä järkyttävä tapahtuma, pohti Esko Aho.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme