Mainos
Mainos

Ahon masennusteeseille tyrmäävä vastaanotto

Sitran yliasiamiehen Esko Ahon reseptit masennuksen ehkäisemiseksi keskiviikon 45 minuuttia -ohjelmassa ovat suututtaneet monet ihmiset.

Aho näki muun muassa yhdeksi syyksi masennustapausten rajuun nousuun ihmisten fyysisen kunnon rapautumisen. Aho uskookin, että liikunnalla on masennusta ennalta ehkäisevä vaikutus.

- Ahon mielipiteet masennuksen hoidosta ovat tyypillistä uusliberalistista "ota itseäsi niskasta kiinni" -näkemystä, kommentoi nimimerkki Tami 45 minuuttia -ohjelman Kolme varttia blogissa.

- Vakavassa masennuksessa tunnusomaista on nimenomaan se, että arkisetkin rutiinit ovat liian raskaita suorittaa. "Niskasta kiinni" -tekniikka ei auta, toteaa nimimerkki psykologian opiskelija.

- Pätkätöitä ja liikuntaa? Mahtaakohan Esko Aho tietää, että jos on riittävän masentunut ei pysty tekemään muuta kuin itkemään ja nukkumaan. Varmasti jossain kuntoutusvaiheessa nämä tulevat kyseeseen mutta en näe kuitenkaan ihan tässä ratkaisua ongelmaan, toteaa ex-masentunut.

Pätkätyöläiset suuttuivat

Liikunnan korostamisen lisäksi Aho nosti esille riittävän aikaisen työpaikan tai -tehtävän vaihtamisen, jos omassa työpaikassa alkaa ilmetä ongelmia. Ahon mielestä pätkätöitäkin vierastetaan suotta - niihin pitäisi tarttua huomattavasti nykyistä innokkaammin.

- Juuri ne pätkätyöt aiheuttavat masennusta, koska pienituloisella elämä on silloin koko ajan pelkkää epävarmuudessa elämistä ja pennin venyttämistä, sanoo Lissukka.

- Esko Aho tietää pätkätyön olevan onnellisen elämän lähde. Hän on ollut koko ikänsä pätkätöissä. Hän tiennee myös sen, että pätkätyössä, pienipalkkaisessa pätkätyössä, on jatkuva huoli toimeentulosta, kirjoittaa Mirkku.

Esko Aho kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön ns. Masto-hankkeen koordinaatioryhmään. Hankkeen tavoitteena on vähentää tuntuvasti masennuksesta johtuvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrää. Viime vuonna jo yli 4000 ihmistä jäi masennuksen takia eläkkeelle.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot