Mainos
Mainos

Ahtaajalakkoon haetaan ratkaisua uusin keinoin

Ahtaajien lakon sovittelu on jälleen aloitettu. Jumiutuneita neuvotteluja yritetään nyt vauhdittaa keskusjärjestöjen SAK:n ja Elinkeinoelämän keskusliiton avulla.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka tapasi ensin keskusjärjestöjen johtajat erikseen.

EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen toivoi aamulla, että keskusjärjestöjen osallistuminen vaikuttaa myönteisesti neuvotteluihin.

- Tietysti menemme paikalle, kun valtakunnansovittelija eilisiltana näin pyysi. Vastuu tässä sovittelussa on kuitenkin valtakunnasovittelijalla ja kiistan osapuolilla. Me olemme tyytyväisiä siihen ratkaisuun, mihin Satamaoperaattoritkin päätyy, Inkeroinen toteaa.

Neuvotteluihin osallistuvan SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan on kaikkien etujen mukaista, että lakko päättyisi nopeasti.

- Yritämme löytää vaikeisiin neuvotteluasetelmiin ratkaisua. Saamme ehkä tuotua mukaan keskusteluihin uuttaa näkökulmaa. Lakko on vaikutuksiltaan hyvin merkittävä, siksi tämä kiista pitäisi nyt ratkaista, Lyly sanoo.

Muutosturva hiertää yhä

Neuvottelujen keskeinen kiistanaihe on edelleen niin sanottu muutosturva. Kysymys on siitä, minkälaisia korvauksia irtisanottaville tulisi maksaa, jos uutta työpaikkaa ei löydy. Työnantajapuolella pelätään, että paremmat korvaukset leviäisivät muillekin aloille.

On pidetty myös mahdollisena, että pahimmat kiistat ratkottaisiin myöhemmin, jotta lakko saataisiin pikaisesti loppumaan.

Keinoja on vielä olemassa. Jos sopua ei keskusjärjestöjenkään avulla löydy, voi valtakunnansovittelija Esa Lonka pyytää apua sovittelulautakunnalta. Järeimpänä keinona on vielä pakkosovintolaki.

Ahtaajien lakko on jatkunut lähes kaksi viikkoa. Sen piirissä ovat Suomen lähes kaikki satamat ja noin 3 000 ahtaajaa.

Millaista muutosturvaa tarvitaan?

Haastateltavina Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo (Huomenta Suomi 17.3.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme