Mainos
Mainos

Ahtisaarelle luovutettiin Nobelin rauhanpalkinto

Presidentti Martti Ahtisaari on vastaanottanut tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa. Palkinto ojennettiin Ahtisaarelle Oslon kaupungintalolla pidetyssä seremoniassa.

Ahtisaari saapui juhlaan Nobel-komitean jäsenten seurassa suoraan tapaamisesta Norjan kuningasparin kanssa. Viimeisenä juhlavaan tilaisuuteen saapui fanfaarien saattelemana Norjan kuningasperhe.

Juhlan aluksi Nobel-komitean johtaja Ole Danbolt Mjös piti puheen, jossa onnitteli Ahtisaarta Nobel-palkinnosta myös suomeksi sanoilla "paljon onnea Martti Ahtisaari." Hän kävi myös tarkkaan läpi Ahtisaaren henkilöhistorian ja kansainvälisen uran merkkipaalut.

Danbolt Mjös siteerasi palkintopuheessaan F. E. Sillanpäätä, joka sai kirjallisuuden Nobelin 1939. Hän sanoi, että "se joka rakentaa rauhaa rakentaa myös ihmisyyttä".

Juhlaluennossaan Ahtisaari muistutti, että rauha on tahdon asia ja totesi, että vaikeimmatkin konfliktit voidaan ratkaista yhteistyöllä. Hän myös muistutti, että todellinen työ alkaa vasta, kun rauhansopimus on saatu tehtyä.

- Suurin voimanlähteeni on perheeni. Vaimoni Eeva ja poikani Marko ovat antaneet minulle tukensa ja myös rakentavan kritiikkinsä, sanoi Ahtisaari puheensa lopuksi ja kiitti lämpimästi tilaisuudessa mukana ollutta perhettään.

Tilaisuuteen osallistuivat myös muun muassa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok.).

Ahtisaarta juhlitaan myös Tukholmassa

Nobel-juhla päättyy huomenna konserttiin, jonka juontavat näyttelijät Scarlett Johansson ja Michael Caine.

Ahtisaarta juhlitaan loppuviikosta myös Tukholmassa. Ruotsalaisiin Nobel-perinteisiin kuuluu, että rauhanpalkinnon saaja saapuu vierailulle Tukholmaan heti kun Oslon seremoniat ovat ohi.

Tämä tarkoittaa sitä, että Ahtisaari saapuu perjantaina Tukholmaan ja tapaa lehdistöä puolilta päivin. Sen jälkeen Ruotsin kuningaspari tarjoaa Ahtisaarelle lounaan.

Iltapäivällä Ahtisaari osallistuu Ruotsin ulkopoliittisen instituutin järjestämään seminaarin ja vierailee Nobel-museossa Tukholman Vanhassakaupungissa. Iltaohjelmaan kuuluu ulkoministeri Carl Bildtin tarjoama päivällinen.

Lauantaiaamuna Ahtisaari tapaa vielä pääministeri Fredrik Reinfeldtin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme