Mainos
Mainos

Ahtisaaren Nobel-puhe: Rauha on tahdon asia

Presidentti Martti Ahtisaari on pitänyt Oslossa kiitospuheensa vastaanotettuaan Nobelin rauhanpalkinnon. Tärkein sanoma puheessa oli se, että rauha on tahdon asia ja kaikki konfliktit voidaan ratkaista.

Ahtisaari aloitti puheensa muistelemalla lapsuuttaan ja kertomalla seremonian juhlavieraille olevansa myös sodan lapsi. Viipurissa syntynyt Ahtisaari oli kaksivuotias kun sota syttyi ja hänestä tuli pakolainen omassa maassaan. Tätä taustaa vasten ymmärtää myös nykyisiä kriisejä ja sotia paremmin.

Rauhansovittelija on Ahtisaaren mielestä kuin laivan kapteeni, kätilö tai opettaja. Työ perustuu ennen kaikkea luottamukseen ja taitoon avata vaikeita asioita. Hän muistutti kuitenkin, että rauha ei tule ulkoapäin eli sovittelija ei yksin saa rauhaa aikaiseksi, vaan sen tekevät osapuolet. Ja kaikkien pitää osallistua rauhan rakentamiseen, niin heikkojen kuin vahvojenkin, voittajien ja voitettujen, miesten ja naisten, nuorten ja vanhojen.

Ahtisaari muisteli työtään niin Namibiassa, Acehissa kuin Kosovossakin. Hän muistutti myös siitä, että varsinainen rauhantyö alkaa vasta kun rauhansopimus on allekirjoitettu.

Myös talouskriisi, johon olemme ajatuneet, nousi puheen teemaksi. Ahtisaari sanoi, että tässä tilanteessa on erityisen tärkeää, että köyhien auttamista ei unohdeta, sillä köyhyys aiheuttaa ongelmia ja köyhyyden vastainen sota on tehokkain tapa vastustaa terrorismia.

Yhdysvaltain uudelle presidentille Barack Obamalle Ahtisaari laittoi terveisiä, joissa hän pyysi ja vaati uutta presidenttiä laittamaan ensisijalle Lähi-idän rauhanrakentamisen. Samoin EU:n, Venäjän ja YK:n täytyy osallistua Lähi-idän sotaisuuksien lopettamiseen.

- Emme voi vuosia vain teeskennellä tekevämme jotain, kritisoi Ahtisaari.

Puheensa lopuksi Ahtisaari kiitti perhettään ja sanoi, että vaimo Eeva Ahtisaari ja poika Marko Ahtisaari ovat aina tukeneet häntä ja antaneet myös niin tärkeää rakentavaa kritiikkiä.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme