Mainos
Mainos

Ahtisaaresta Etyjin erityislähettiläs

Presidentti Martti Ahtisaari saa taas uuden kansainvälisen tehtävän. Virallinen nimitysprosessi Etyjissä on vielä kesken, mutta Ahtisaari on ilmaissut suostumuksensa, ja hänen nimitykselleen on Suomen hallituksen tuki.

Martti Ahtisaari sai taas kansainväli- sen tehtävän.

Presidentti Martti Ahtisaari nimitetään lähipäivinä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin erityislähettilääksi vastuualueenaan Keski-Aasian maat.

Aloitteen asiassa teki Etyjin tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti.

- Hollanti kääntyi asiassa suoraan presidentti Ahtisaaren puoleen ja sai hänen suostumuksensa, Suomen Etyj-suurlähettiläs Aleksi Härkönen kertoo.

Härkösen mukaan nimitykselle on jo saatu Suomen hallituksen tuki ja Ahtisaaren suostumus, mutta virallinen nimitysprosessi Etyjissä on vielä kesken, koska prosessi vie oman aikansa.

Kansainvälinen ura jatkuu

Ahtisaari on vuosien 1994-2000 presidenttikautensa jälkeen toiminut useissa kansainvälisissä tehtävissä.

Jo presidenttiaikanaan, 1999, Ahtisaari oli EU:n edustajana painostamassa Slobodan Milosevicia hyväksymään Kosovon rauhansopimuksen.

Sittemmin Ahtisaari oli mm. Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen kansainvälinen valvoja, joka kävi tarkastamassa Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n käytöstä poistettuja aseita.

Ahtisaari oli myös jäsenenä Itävallan demokraattisuuden syvyyttä tutkivassa työryhmässä vuonna 2000. Sen perustivat muut EU-maat, jotka olivat huolissaan äärioikeiston pääsystä Itävallan hallitukseen.

Ahtisaari on ollut lisäksi East-West-säätiön johtokunnan toinen puheenjohtaja. Yksityisten lahjoitusten turvin toimiva säätiö pyrkii edistämään demokratiaa ja vakautta Itä-Euroopassa ja entisessä Neuvostoliitossa.

Kansainvälisessä kriisiryhmässä ICG:ssä Ahtisaari on toiminut hallituksen puheenjohtajana. Viime vuonna hän johti YK:n selvitysryhmää, jonka oli määrä tutkia palestiinalaisalueella sijaitsevan Jeninin pakolaisleirin tapahtumat. Israel ei kuitenkaan päästänyt ryhmää leiriin.

Kotimaassa Ahtisaari on ollut Elcoteqin ja UPM-Kymmenen hallituksen jäsen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme