Mainos
Mainos

Ahtisaari aloittanut välitystehtävänsä Kosovossa

Ahtisaari on parhaillaan Kosovossa kaksipäiväisellä vierailulla, jonka tavoitteena on luoda pohjaa tuleville neuvotteluille.

Presidentti Martti Ahtisaari on saapunut Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan aloittamaan välitystehtäväänsä. Kaksipäiväisen vierailun aikana Ahtisaari tapaa Kosovon johtajien lisäksi myös maakunnan hallinnosta vastaavan YK:n edustajan Sören Jessen-Petersenin.

Ahtisaaren odotetaan keskustelevan myös Kosovossa olevien Nato-joukkojen komentajan kanssa. Naton johtamat Kfor-joukot ovat olleet maakunnassa vuodesta 1999 lähtien.

Ahtisaari sanoi viime viikolla, että vierailun tarkoituksena on "kuunnella osapuolia ja kerätä vaikutelmia".

Kosovon vierailun jälkeen hän matkustaa pian myös Belgradiin.

Ahtisaaren tehtävä on äärimmäisen haastava, koska osapuolet ovat täysin eri mieltä Kosovon tulevaisuudesta. Serbian hallitus torjuu jyrkästi Kosovon albaanien vaatimukset itsenäisyydestä. Tänään hyväksytyssä päätöslauselmassa Serbian parlamentti julisti, että Kosovo kuuluu Serbiaan. Samalla parlamentti tarjosi alueelle itsehallintoa.

- Serbia ei suostu maittensa kaappaamiseen, julisti pääministeri Vojislav Kostunica avatessaan keskustelun parlamentissa.

Kosovon albaanienemmistön johtajat ovat taas julistaneet, että Kosovon itsenäisyys ja ero Serbiasta on ainoa mahdollinen ratkaisu. Kosovon parlamentti hyväksyi tällä viikolla oman julistuksensa, jossa tähdennettiin Kosovon asukkaiden haluavan alueen itsenäistymistä.

Ahtisaari sanoi kuun alussa Helsingissä, että neuvottelujen eteneminen riippuu enemmän osapuolista kuin hänestä itsestään. Mitään aikarajaa neuvotteluille ei Ahtisaaren mukaan ole asetettu. Hän sanoi kuitenkin olevansa "synnynnäinen optimisti".

Kosovon kahdesta miljoonasta asukkaasta albaaneja on 90 prosenttia ja serbejä kuutisen prosenttia. Kosovon rauhaa on turvaamassa noin 17 000 Kfor-sotilasta, joista 450 on suomalaisia.

Ahtisaari on perustamassa neuvottelupäämajansa Wieniin, minne hän asettuu tammikuussa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme