Mainos
Mainos

Ahtisaari ei kovistelisi Kiinaa

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Suomen ei pidä tuomita tai painostaa Kiinaa muuttamaan ihmisoikeuspolitiikkaansa. -Asiallinen vuoropuhelu ja käytännön yhteistyö ovat tuloksellisempia keinoja, sanoi presidentti Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen satavuotisjuhlassa Helsingissä tänään.

Ahtisaaren mukaan Kiina on "selkeästi ilmaissut valmiutensa liittyä kiinteämmin kansainväliseen ihmisoikeuksien suojajärjestelmään". Presidentti huomautti kuitenkin, että Kiina on valtava maa ja muutokset vievät aikaa.
-Kiina on osoittanut jo kiinnostusta saada oikeudellista tietoa siitä, miten ihmisoikeusvelvoitteiden edellyttämät lainsäädäntöuudistukset ja järjestelmän kehittäminen Suomessa on toteutettu, sanoi Ahtisaari. Kokemukset oikeusalan yhteistyöstä ovat Ahtisaaren mukaan olleet myönteisiä.

Presidentti sanoi, että Suomen vastikään uudistettu perusoikeusjärjestelmä antaa vankan pohjan kansainväliselle toiminnalle ihmisoikeuksien puolesta.
-Emme voi vaatia muilta enempää kuin mihin olemme kansallisesti valmiita sitoutumaan, sanoi Ahtisaari.

Suomi on järjestänyt Euroopan Neuvoston pyynnöstä koulutusta Euroopan ihmisoikeussopimukseen liittyvissä kysymyksissä Baltian maille, Venäjälle ja Georgialle. Ahtisaaren mukaan Suomi vaikutti myös siihen, että Euroopan unioni sitoutui vahvemmin perusoikeuksien kunnioittamiseen Amsterdamin sopimuksessa. Suomi esitti sopimukseen laajaa syrjintäkieltoa, joka vastasi pitkälti Suomen hallitusmuodon pykälää.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme