Mainos
Mainos

Ahtisaari: Holkeri tunnettiin sovinnon rakentajana

Presidentti Martti Ahtisaari muisteli valtioneuvos Harri Holkeria siunaustilaisuuden jälkeen pidetyssä muistotilaisuudessa Säätytalolla. Ahtisaari nosti Holkerista esille erityisesti tämän merkityksen kansainvälisenä rauhan rakentajana.

–Valtioneuvos Harri Holkeri kuuluu niihin suomalaisiin, joiden merkitys ja arvo suomalaiselle yhteiskunnalle on kirkastunut vuosi vuodelta.

Ahtisaari muisteli puheessaan Holkerin elämäntyötä ja rehellisyyttä.

– Harri Holkerin elämäntyön pääpaino oli kotimaan asioissa. Hänen uransa oli pitkä ja se osui maamme kannalta vaiherikkaaseen ajanjaksoon. Tuo ura on vakuuttava osoitus siitä, että politiikassa voi menestyä suoraselkäisyydellä ja avoimella rehellisyydellä. Sen ei tarvitse merkitä asenteellista jäykkyyttä eikä kyvyttömyyttä tarkistaa kantaa silloin kun tosiasiat muuttuvat.

Ahtisaaren mukaan suomalaiset tunsivat Harri Holkerin ennen muuta sovinnon rakentajana. Ahtisaari muisteli Holkeria myös avoimena poliitikkona.

– Hänen avarakatseinen suhtautumisensa toisin ajatteleviin teki mahdolliseksi laajapohjaisen poliittisen hallituksen muodostamisen. Se sattui ajankohtana, jolloin Suomen toimintaympäristössä tapahtui perinpohjaisia muutoksia.

Kansainvälisyys nousi esille myös Ahtisaaren puheissa.

– Vaikka Suomi oli Harri Holkerille isänmaana aina kaiken toiminnan lähtökohta, se ei merkinnyt ahdasta nurkkapatriotismia. Jätettyään poliittiset kotimaan tehtävät hän oli valmis ottamaan vastaan hankalia, vaarallisia ja äärimmäisen vaativia kansainvälisiä tehtäviä, kun hänen velvollisuudentuntoonsa vedottiin. Erityinen merkitys oli hänen toiminnallaan Pohjois-Irlannissa aseleposopimuksen aikaansaamiseksi.

Ahtisaari nosti pääministeri Jyrki Kataisen ja piispa Eero Huovisen ohella esille valtioneuvos Holkerin rehellisyyden.

– Parasta mitä yhteiskunnallinen johtaja voi jälkeensä jättää on seuraamisen arvoinen esikuva. Sen mittapuun mukaan Harri Holkeri on antanut meille vaalimisen arvoisen perinnön.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme