Mainos
Mainos

Ahtisaari: Kansainvälisen yhteisön läsnäolo Irakissa tarpeen

Presidentti Martti Ahtisaari painottaa YK:n läsnäolon tärkeyttä Irakille.

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä kansainvälisen yhteisön ei pidä jättää Irakin sellaiseen tilaan, jossa valtio ei pysty hoitamaan asioitaan. Tämänhetkisessä tilanteessa kansainvälisen yhteisön - liittouman sotilasjoukkojen, YK:n tai molempien

- läsnäoloa tarvitaan, Ahtisaari arvioi Helsingissä keskiviikkona. Esimerkiksi vaalien järjestämistä hän ei pidä tässä tilanteessa mahdollisena.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on pyytänyt Ahtisaaren johtajaksi riippumattomaan työryhmään, joka selvittää YK:n Irakissa olevan henkilökunnan turvallisuutta. YK:n Bagdadin-päämajaan elokuussa tehdyssä iskussa sai surmansa 22 ihmistä ja satakunta haavoittui. Kuolonuhrien joukossa oli YK:n Irakin-erityislähettiläs Sergio Vieira de Mello. Ahtisaarin mukaan Bagdadin terrori-iskun vaikutus oli dramaattinen.

-Koko YK-järjestelmä oli samassa tilanteessa kuin ne ihmiset, jotka olivat World Trade Centerissä ennenkuin se hyökkäys tapahtui, hän sanoi viitaten Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen terrori-iskuun.

Ahtisaaren työryhmän on määrä saada selvityksensä valmiiksi kuudessa viikossa. Ryhmä joutuu pohtimaan muun muassa kysymystä siitä, voiko YK toimia lainkaan Irakissa vaarantamatta henkilökuntansa turvallisuutta.

-Tilanne on jo nyt hyvin vakava, hän sanoi viitaten siihen, että YK on vetänyt terrori-iskun jälkeen suuren osan henkilökunnastaan pois maasta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme