Mainos
Mainos

Ahtisaari katastrofilautakunnan johtoon

Pääministeri Matti Vanhanen on vahvistanut Aasian katastrofin pelastustoimia tutkivan lautakunnan kokoonpanon. Lautakunnan johtoon asetetaan presidentti Martti Ahtisaari.

Aasian katastrofin pelastustoimia Suomessa tutkivan lautakunnan puheenjohtajaksi asetetaan presidentti Martti Ahtisaari. Varapuheenjohtajaksi tulee valtioneuvos Harri Holkeri. Pääministeri Matti Vanhanen vahvisti lautakunnan kokoonpanon Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla.

Tutkintalautakunnan jäseniksi valitaan Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Tuomo Karppinen, Pelastusopiston erikoistutkija, kasvatustieteiden tohtori Esko Kaukonen, ylilääkäri Ilkka Kiviranta Keski-Suomen keskussairaalasta, journalistiikan asiantuntijana professori Ulla-Maija Kivikuru ja Onnettomuustutkintakeskuksen eläkkellä oleva johtaja varatuomari Kari Lehtola. Vanhasen mukaan lautakunnan jäsenet ovat antaneet suostumuksensa tehtävään.

Oikeusministeri Johannes Koskinen esittelee lautakunnan kokoonpanon ensi torstaina hallituksen ylimääräisessä istunnossa.

Lautakunnan tehtävänä on selvittää tapahtumien kulku sekä suomalaisten lukumäärä ja tilanne pahimmin kärsineillä alueilla, selviytymismahdollisuudet ja pelastusmahdollisuudet tapahtumapaikalla.

Suomen viranomaisten toiminnan osalta selvitetään kuinka tiedonkulku ja viranomaisten päätöksenteko on hoidettu. Vanhanen sanoi uskovansa tutkinnan olevan perusteellista, ja että se tulee kertomaan myös sen, miten eri vastuutahot ovat katastrofin aikana toimineet. Hän odottaa tutkinnan antavan tietoa myös siitä, miten asiaa voidaan selvittää myös kansainvälisellä yhteistyöllä.

Tutkintalautakunta laatii tutkintaselostuksen, joka tulee sisältämään suositukset tarpeellisiksi toimiksi onnettomuuksien ehkäisemiseksi, vahinkojen torjumiseksi ja pelastuspalvelun tehostamiseksi. Lautakunta kutsuu kuultavakseen tarpeen mukaan muita asiantuntijoita.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme