Mainos

Ahtisaari pitää kansainvälisiä valmiusjoukkoja tärkeinä

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan pysyvän kansainvälisen valmiusjoukon perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston käyttöön on entistäkin ajankohtaisempaa.

Ahtisaari kirjoittaa ranskalaisessa Le Monde -lehdessä, että kriisitilanteiden rauhoittamisen kannalta on tärkeintä nopea saapuminen paikalle, ja juuri tällaisessa tilanteessa pysyvä valmiusjoukko olisi paikallaan. Ahtisaaren mukaan Itä-Timorin esimerkki osoitti, että tilanteen rauhoittamisen kannalta tärkeintä on nopea saapuminen paikalle, ei niinkään ensimmäisten joukkojen lukumäärä.

Presidentin mukaan kriisinhallintaoperaatio voitaisiin myöhemmin mitoittaa pitempiaikaisen tarpeen mukaan, heti kun jäsenvaltiot saavat omat joukkonsa käyttövalmiiksi. Ahtisaari on saanut ajatuksen valmiusjoukosta YK:n entiseltä alipääsihteeriltä Brian Urquhartilta, joka esitti asiaa joitakin vuosia sitten. Ahtisaari haluaisi kuitenkin kehitellä Urquhartin ideaa lisää mm. erilaisiin malleihin, joilla valmiusaikaa voitaisiin lyhentää. Samanlaisia ideoita pitäisi Ahtisaaren mukaan kehittää myös siviilipuolella, esimerkiksi miten pakolaisia voitaisiin auttaa paremmin kriisien ja luonnononnettomuuksien yhteydessä.

Päätöksentekoa nopeutettava

Ahtisaari pohti artikkelissaan myös sitä, miten kansainvälisen yhteisön toimintaa voitaisiin kriisitilanteissa johdonmukaistaa ja tehostaa.

-Mielestäni olisi mahdollista kehittää sekä päätöksentekoa että päätösten toteuttamista, hän kirjoitti. Uudistaminen edellyttää kuitenkin kansainvälisen oikeuden kehittämistä, uusien toimintatapojen luomista ja myös uudenlaisten voimavarojen käyttöönottoa.

Ahtisaaren mielestä Haagin kansainvälinen tuomioistuin voisi toimia umpikujassa eräänlaisena välittäjänä. YK:n pääsihteeri voisi nojata tuomioistuimelta pyytämäänsä lausuntoon ja taivuttaa erimielisen turvallisuusneuvoston poliittiseen yhteisymmärrykseen rauhanturvajoukon lähettämisestä kriisialueelle.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot